Animacija? Kaleidoskop? | kulturpunkt

Najave Filmske večeri

<

Animacija? Kaleidoskop?

Filmske večeri u Močvari predstavljaju projekcije animiranih filmova po izboru Irene Jukić Pranjić te gostovanje Krešimira Zimonića.

06.03.2013 - 07.03.2013 , Zagreb - Močvara

Irena Jukić Pranjić svojim je autorskim animiranim prvijencem Ornament duše nagrađena na Festivalu hrvatske animacije u Zagrebu 2011. za najbolji scenarij i najbolju režiju, a na 8. Animateka Film Festivalu u Ljubljani žiri joj je dodijelio posebno priznanje. Irena je stripašica s dugogodišnjim stažem, brojnim radovima i nagradama te urednica monografije Ženski strip na Balkanu (Fibra, 2010.). U srijedu, 6. ožujka u 20 sati, u Močvari možete pogledati izbor animiranih filmova koji su joj važni, njen Ornament duše i nekoliko kadrova iz filma Požuda na kojem trenutno radi.

No, Irena nije izabrala samo filmove već i gosta večeri: Krešimir Zimonić dolazi u Močvaru sa Zlatkom u novom izdanju – animiranom. Ilustrator, animator, urednik i producent Krešimir Zimonić predstavit će poznatu nam strip junakinju uz koju su, čitajući Modru lastu, odrasle čitave generacije. O toj jedinstvenoj heroini Fibra je 2012. izdala veliki kolor album, a kratkometražni animirani film Zlatkine žute minute nastao nakon mnogo godina priprema i rada, uvest će nas u njen svijet. Krešimir Zimonić ilustracije i stripove objavljuje kontinuirano od sredine sedamdesetih godina u više od 50 listova i časopisa. Od 1979. profesionalno radi na animiranom filmu, a od 1981. u statusu je samostalnog umjetnika. Uz pet do sada objavljenih zbirki stripova ilustrirao je dvadesetak knjiga, autor je brojnih plakata, kataloga i tekstova o stripu i animaciji, izlagao je na skupnim i samostalnim izložbama, bio je glavni urednik strip magazina Patak i dugogodišnji umjetnički direktor Salona stripa u Vinkovcima. Radio je kao umjetnički producent Zagreb filma, grafičko-likovni urednik Modre laste, kao predavač na Odsjeku za animaciju i nove medije pri Akademiji likovne umjetnosti, a od 2007. i kao umjetnički direktor Svjetskog festivala animiranog filma u Zagrebu. Za svoj rad primio je više nagrada u zemlji i inozemstvu.

Upad na Močvarine Filmske večeri besplatan je.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 04.03.2013