Bijeg od irskog ekonomskog očaja | kulturpunkt

Najave Filmski ciklus

<

Bijeg od irskog ekonomskog očaja

Novi tuškanački program donosi pet filmova iz suvremene irske produkcije - tri igrana, jedan dokumentarac i dva animirana filma.

15.05.2017 - 20.05.2017 , Zagreb - Kino Tuškanac

Novi tuškanački program donosi pet filmova iz suvremene irske produkcije - tri igrana, jedan dokumentarac i dva animirana filma. Ciklus započinje Dobrim vibracijama, dugometražnim igranim filmom autorskog tandema Lisa Barros D'sa i Glenn Leyburn koji su se u filmu pozabavili legendom Belfast punka Terrijem Hooleyem. U romantičnom glazbenom filmu Jednom, čiju režiju i glazbu potpisuje John Carney, dublinski ulični svirač zaljubljuje se u češku turistkinju. Glavne su uloge ostvarili stvarni glazbenici, a pjesma iz filma osvojila je Oscara, pored brojnih ostalih filmskih i glazbenih nagrada. Sličnu glazbenu formulu redatelj je pokušao ponoviti u Raspjevanoj ulici, balade zamjenjuje rock osamdesetih, negdje na pola puta između Duran Duran, Curea i A-Ha, dok uličnoga glazbenika zamjenjuje grupa srednjoškolaca koja u glazbi pronalazi bijeg od irskog ekonomskog očaja.

Dokumentarni film The Yellow Bittern u režiji Alana Gilsenana intimni je i krajnje iskreni portret irskog folk inovatora Liama Clancyja čiji je opus inspirirao brojne glazbenike i bendove, od Boba Dylana i U2, do Toma Waitsa i The Poguesa, ali i nekih crnih glazbenika poput Odette.

I dok svi ti igrani i dokumentarni filmovi pričaju o snazi glazbe, ručno animirani film za male i velike Tajna Kellsa u režiji Tomma Moorea, priča o snazi knjiga. Film je bio nominiran za Oscara, a na zagrebačkom Animafestu osvojio je specijalno priznanje.

A melankolična Pjesma mora o eteričnoj ljepoti podmorske lagune, iza koje također stoji Moore, nanovo nas vraća glazbi koju potpisuje irski folk bend Kila.

Raspored potražite ovdje

Objavio/la martina [at] kulturpunkt.hr 12.05.2017