A free digital society | kulturpunkt

Najave Predavanje

<

A free digital society

Richard M. Stallman u Zagrebu će održati predavanje o slobodnom digitalnom društvu.

23.04.2012 , Zagreb - MSU, Dvorana Gorgona

Predavanje će biti održano u dvorani Gorgona Muzeja svuremene umjetnosti u ponedjeljak, 23. travnja u 18 sati. Ulaz je slobodan i nije potrebna prethodna registracija. U predavanju Richard M. Stallman govorit će o problemu digitalne inkluzije i dotaknut će se, između ostalog, pitanja digitalnog nadzora, cenzure, slobodnog softvera, internetskih servisa, autorskog prava u kiberprostoru. Predavanje će se održati na engleskom jeziku.

Aktivnosti usmjerene na "uključivanje" više ljudi u korištenje digitalne tehnologije počivaju na pretpostavci da je inkluzija svakako dobra stvar. Tako se to barem čini kada na inkluziju gledamo iz perspektive neposrednih praktičnih učinaka. Međutim, ako pak gledamo iz perspektive ljudskih prava, pitanje je li digitalna inkluzija dobra ili loša stvar ovisi o tome kakav je to digitalni svijet u koji nas se uključuje. Ako želimo djelovati prema digitalnoj inkluziji, imamo odgovornost pobrinuti se da radimo pravu stvar.

Dr. Richard Stallman inicirao je 1983. pokret za slobodni softver, a 1984. otpočeo je razvoj GNU operativnog sustava. GNU je slobodni softver: svatko ga ima slobodu kopirati i redistribuirati, sa ili bez promjena. GNU/Linux sustav, u osnovi GNU operativni sustav uz dodatak Linuxa, danas se koristi na desecima milijuna računala. Stallman je dobitnik nagrade ACM Grace Hopper Award, stipendije MacArthur Foundation, nagrade Pioneer Award Electronic Frountier Foundationa i Takeda Award for Social/Economic Betterment, kao i nekoliko počasnih doktorata.

 
Objavio/la nikolina [at] kulturpunkt.hr 13.04.2012