Iz povijesti hrvatske filmologije | kulturpunkt

Vijesti Film

<

Iz povijesti hrvatske filmologije

Zbornika tekstova Ante Peterlića posvećen hrvatskoj filmologiji i filmu predstavljen je u Muzeju suvremene umjetnosti.

Zbornik tekstova Iz povijesti hrvatske filmologije i filma u izdanju Leykam Internationala predstavlja vrijedno kulturno djelo i literaturu korisnu ljubiteljima hrvatskog filma te studentima povijesti hrvatskog filma i kulture. Riječ je o radovima rasutim po različitim znanstvenim zbornicima i časopisima, a predstavljaju plod Peterlićevog zaokruženog rada na onim područjima povijesti hrvatskog filma i filmologije koja su u dosadašnjem radu uglavnom bili potisnuti, katkada i potpuno zanemareni. Peterlić se tako bavi hrvatskim filmskim kritičarima, esejistima i filmolozima, o filmovima i njihovim autorima, a kako ističe Hrvoje Turković, "knjiga je dokaz da se Peterlić nije bojao govoriti o domaćim temama, suvremenicima, povijesnim ličnostima, da je dodirivao različite aspekte hrvatskih filmova te da je popriličan korpus njegovih tekstova posvećen hrvatskom filmu". 

U knjizi Iz povijesti hrvatske filmologije i filma, među ostalima, nalaze se tekstovi o hrvatskom filmu u vrijeme časopisa Krugovi, odnosu Miroslava Krleže i Ranka Marinkovića prema filmskoj umjetnosti, kao i pregled zapisa o filmskoj poetici Ive Hergešića

"Knjiga pokazuje koliko je kontinuitet u nekim stvarima važan, a upravo bez njega nemamo pregled", rekao je urednik knjige Nikica Gilić te dodao da knjiga prikazuje nešto što je zanemareno, vrijedno i nešto što bi trebalo biti filmološki temelj.

Ante Peterlić rođen je 1936. u Kaštel Novom, a umro u Zagrebu 2007. godine. U Zagrebu je 1959. diplomirao anglistiku i jugoslavistiku na Filozofskom fakultetu, doktorirao je 1974. s temom o filmskom vremenu, a do umirovljenja je predavao filmološke kolegije na Odsjeku za komparativnu književnost u Zagrebu. Bio je glavni urednik Filmske enciklopedije LZ Miroslav Krleža i urednik struke film u Hrvatskoj enciklopediji. Godine 1969. režirao je cjelovečenji igrani film Slučajni život. Autor je djela Pojam i struktura filmskog vremena, Osnove teorije filma, Ogledi o devet autora, Oktavijan Miletić, Studije o 9 filmova, Deja-vu: Zapisi o prošlosti filma, Povijest filma:rano i klasično razdoblje i Filmska čitanka.

Izvor: Leykam International

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 27.06.2012