Kvaliteta, hrabrost i inovativnost | kulturpunkt

Natječaji Potpora

<

Kvaliteta, hrabrost i inovativnost

Institut za suvremenu umjetnost u suradnji s YVAA - Young Visual Artists Award, Residency Unlimited i Trust for Mutual Understanding raspisuju Natječaj za Nagradu Radoslav Putar.

ROK: 31.03.2017

Otvoren je Natječaj za Nagradu Radoslav Putar 2017. godine, a na njega se mogu prijaviti likovni umjetnici do 40 godina starosti, uključujući i 1977. godište. Nagrada se dodjeljuje za kvalitetu, hrabrost i inovativnost, za umjetnička djela realizirana u 2016. i 2017. godini. 

Dobitnik Nagrade Radoslav Putar dobiti će priliku boraviti na rezidencijalnom programu u Residency Unlimited u New Yorku, (http://residencyunlimited.org/) u trajanju od 8 tjedana.

U obzir za natječaj dolaze djela izvedena u svim medijima likovnih umjetnosti: slikarstvu, kiparstvu, grafici, crtežu, instalacijama, fotografiji, videu, novim medijima i performanceu. Djela iz područja primijenjene umjetnosti, dizajna, kazališta i filma nisu uključena u natječaj. 

Umjetnici se na Natječaj mogu prijaviti samostalno, a pravo prijedloga kandidata imaju i institucije i profesionalni djelatnici iz područja likovnih umjetnosti. 

Prijavljeni kandidati NE MORAJU biti državljani Republike Hrvatske, ali njihov umjetnički razvoj i rad moraju biti vezani uz hrvatsku kulturnu scenu. 

Natječaj je namijenjen umjetnicima do 40 godina starosti isključivo pojedinačno. Rezidencijalni program u New Yorku godišnje može primiti samo jednog umjetnika iz Hrvatske. 

Umjetnici koji se prijavljuju na Natječaj moraju imati diplomu formalnog obrazovanja (Akademije / Fakulteta) i biti aktivni na sceni i izlagati u Hrvatskoj, najmanje 3 godine. Studenti se ne mogu prijavljivati na natječaj. Kandidati koji žive ili borave u Hrvatskoj a nisu hrvatski državljani, moraju biti prepoznati kao umjetnici koji su kontinuirano aktivni na hrvatskoj likovnoj sceni tijekom nekoliko proteklih godina. 

Svi prijavljeni umjetnici moraju tečno govoriti engleski jezik kako bi mogli aktivno sudjelovati u rezidencijalnom programu tijekom boravka u New Yorku.

Prijava mora sadržavati:

1. Osobne podatke i kontakte: ime, prezime, adresa, telefon, e-mail, internetska stranica

2. Profesionalni životopis (obavezno godinu rođenja!), na hrvatskom i Engleskom jeziku.

3. Dokumentaciju o umjetničkim djelima nastalima 2016. i 2017. godine, opremljenu i jasno označenu svim podacima o autoru i djelima (naziv, godina, tehnika, dimenzije, mjesto izlaganja, itd.) ili skice još nerealiziranih radova.

4. Dokumentacija može sadržavati digitalne fotografije, kataloge, skice, video na CD/DVD/USB, uz kvalitetne ispise radova. Digitalne fotografije moraju biti visoke kvalitete (300dpi, max 3MB).

5. Kratku izjavu umjetnika o vlastitom umjetničkom radu ili obrazloženje predlagača (maksimalno 1 stranica teksta, na hrvatskom i Engleskom jeziku) 

Natječaj je otvoren zaključno do petka, 31. ožujka, a prijave se primaju na adresu: Institut za suvremenu umjetnost, Trg kralja Tomislava 20, HR - 10000 Zagreb (za Nagradu Radoslav Putar 2017.).  

Tijekom ožujka bit će održane dvije radionice s uputama o prijavljivanju na natječaje, o kojima više možete saznati putem elektroničke pošte

Svi prijavljeni kandidati ili predlagači biti će u najkraćem roku pismeno obaviješteni o rezultatima natječaja, a najkasnije do 20. travnja 2017. godine.

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 22.02.2017