Liberta | kulturpunkt

Najave Izložba

<

Liberta

Izložba će predstaviti multimedijalni projekt Liberta koji je Emilija Duparova realizirala 2011. godine.

14.07.2012 - 03.08.2012 , Krk - Galerija Decumanus

Projekt karakterizira interdisciplinarnost pristupa (ples, fotografija, slikarstvo, glazba), pri čemu je cilj autorice bio da suvremenim medijima (video, UV-print, kompjutorska obrada) zabilježi odjeke praiskona – naše pradavne prirode, kojoj se ponekad treba vratiti kako bismo u aktualnoj svakidašnjici postigli duhovno uravnoteženje. Inspiracija joj je bila mlada žena koju je nazvala Liberta (Oslobođena), čije se nago tijelo, oslobođeno civilizacijskih naplavina, predaje transu plesa i ritmovima arhaike, pa još dodatno ojačano energijom boje i snagom vatre, pročišćeno, pronalazi put oslobođenja. 

Kustosica izložbe u Galeriji Decumanus je Višnja Slavica Gabout, povjesničarka umjetnosti i likovna kritičarka, koja je autorica predgovora u katalogu, a koja će izložbu i otvoriti u subotu, 14. srpnja u 21 sat.

Emilija Duparova rođena je 1967. u Splitu gdje je završila Srednju primijenjenu školu - Centar za odgoj i obrazovanje u umjetnosti i kulturi. Godine 1986. upisala je Akademiju likovnih umjetnosti u Sarajevu, a 1988. nastavila je studij na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, gdje je 1991. diplomirala na slikarskom odsjeku. Od 1996. boravi u Rijeci, gdje radi kao izvanredna profesorica na Akademiji primijenjenih umjetnosti, obnašajući i funkciju predstojnice Katedre za slikarstvo, kao i prodekanice znanstveno-umjetničke djelatnosti. Uz pedagoški rad paralelno se aktivno bavi i svojim umjetničkim radom - slikarstvom, multimedijalnim projektima, ambijentom, instalacijom, fotografijom i videom,  kontinuirano i intenzivno izlažući. Dosad je realizirala 38 samostalnih i sudjelovala na mnogobrojnim skupnim i žiriranim izložbama, te likovnim kolonijama u zemlji i inozemstvu. Kao stručna suradnica često sudjeluje i u realizaciji javnih kulturnih projekata i kazališnih scenografija u Zagrebu, Splitu, Osijeku i Rijeci. Od 2002. autorica je idejnih rješenja oblikovanja prostora za značajnije manifestacije u Rijeci i Opatiji. Za svoj umjetnički rad i rad u struci dobitnica je značajnih međunarodnih i nacionalnih nagrada i priznanja. Članica je HDLU-a Splita, Rijeke i Zagreba.

Izložbu možete razgledati do 3. kolovoza u radno vrijeme galerije: svaki dan od 10 do 12 i od 20 do 23 sata. Ulaz je slobodan.

 
Objavio/la nikolina [at] kulturpunkt.hr 11.07.2012