Mjesto kreativnih susreta | kulturpunkt

Kulturoskop Intervju

<

Mjesto kreativnih susreta

S kolektivom koji stoji iza galerijskog prostora trenutak.39 razgovarali smo o stvaranju ovog specifičnog nezavisnog umjetničkog prostora te o dosadašnjem i budućem radu.

Razgovarao: Tomislav Žilić

Neprofitna umjetnička organizacija trenutak.39 pokrenula je 2012. godine istoimeni galerijski prostor, smješten u jednom zagrebačkom privatnom stanu, koji je do sada ugostio izložbe domaćih i svjetskih umjetnika, umjetnika amatera, kao i predavanja, projekcije filmova, prezentacije te društvena događanja. Organizaciju trenutka.39 čine Vanja Hraste, Helena Cuculić, Ivna Hraste, Sanjin Kaštelan, Neli McNulty i Dunja Bebek te smo s njima razgovarali o dosadašnjem radu i planovima za budućnost galerije.


KP: Kako je došlo do stvaranja galerijskog prostora te što možete reći o dosadašnjem radu svoje udruge?

trenutak.39: U jesen 2011. godine rodila se ideja o organiziranju izložbe u Vanjinom stanu na kojoj bi sudjelovali prijatelji i poznanici. To je bio poseban tulum za useljenje! Stan s puno svjetla i prekrasnim pogledom na grad sada je i potvrđen kao odlično mjesto za kreativnost i druženje. Prve godine realizirali smo četiri izložbe - svaka posvećena početku jednog godišnjeg doba. Svaka je imala temu: prva proljetna je bila uvodna, drugom ljetnom smo istraživali pripovijedanje, treća jesenja bila je posvećena igri, a četvrta zimska intimi. Odaziv umjetnika od početka je bio velik. Pozivamo i otvoreni smo za umjetnike profesionalce kao i za umjetnike amatere. Neki sudjeluju samo taj jedan jedini put. Prošle smo godine pokrenuli i rezidencijski program na kojem smo ugostiti portugalsku umjetnicu Wasted Ritu. Budući da smo svi jako zadovoljni dosadašnjom suradnjom, a Rita trenutno boravi u Zagrebu, odlučili smo organizirati s Ritom radionicu crtanja za javnost krajem svibnja ove godine. Upravo druženjem u galeriji kroz organiziranje izložbi stalno nam se otvaraju novi načini da se posvetimo stvarima koje volimo i koje nas interesiraju. Tako da sada organiziramo predavanja, predstavljanja knjiga, radionice, školu pletenja Do posljednje očVice te kontinuirano tražimo nove sadržaje. 

 

KP: Na koji je način Vaša galerija nadogradila postojeća mjesta susreta s umjetnošću i kakve su reakcije umjetnika i publike?

trenutak.39: Galerija trenutak.39 mjesto je gdje se umjetnost, odnosno kreativnost, događa. Pod tim mislimo da su i same realizacije izložbi kreativni proces koji se stvara s kreativcima - nešto kao babuške. Postoji okvir unutar kojega se zadržavamo (prostor, vrijeme, tema), ali je u njemu sve mekano, promjenjivo, tečno i iznenađujuće. To je konstantni work in progress. Kada smo počinjali svima je bilo neobično da se izložba održava u stanu u kojem se živi, ali su i umjetnici i publika brzo prigrlili ideju te se rado odazivaju našim pozivima za sudjelovanje. Zbog specifičnosti i svojevrsne intimnosti galerijskog prostora, javljaju nam se i sami umjetnici kojima takav koncept odgovara za prikazivanje njihovog umjetničkog rada. Jedan od takvih projekata bila je izložba najavne filmske grafike za dokufikcijski film Two Pink Lines vizualnog umjetnika Tihonija Brčića. Tako da nam se čini da smo našom galerijom dodatno obogatili raznolikost zagrebačkih galerijskih prostora.


KP: Kako biste opisali funkcioniranje galerijskog prostora u kontekstu neprofitnih organizacija u zemlji? 

trenutak.39: Dosadašnje izložbe smo realizirali vlastitim sredstvima, ulogom svog znanja i vremena. Kompleksnije i skuplje projekte kao što je rezidencijski projekt realiziramo uz pomoć sponzora, sufinanciranja iz državnog i gradskog proračuna koje bez toga ne bismo bili u mogućnosti izvesti. Kako se razvijamo naše su potrebe veće, a time i naše angažiranje oko traženja dodatnih prostora za projekte u nastajanju. Konstantno osmišljavamo i pišemo projekte te ih prijavljujemo na natječaje. Tražimo i sponzorska sredstva i zahvalni smo za sve donacije pojedinaca koji podržavaju naš rad.


KP: S tim u vezi, s kakvim se izazovima najčešće susrećete u realizaciji projekata i izložbi?

trenutak.39: Izazov je najčešće imamo li sredstva za ostvarivanje onoga što želimo napraviti. Imamo puno ideja i stalno se roje, a realizacija nije upitna ako imamo financijsku podršku.

 

KP: Kakve projekte planirate u skorije vrijeme, a s kojima biste htjeli upoznati javnost, te kakva Vam je vizija budućnosti  - planovi, veći projekti?

trenutak.39: Nastavljamo sa svim projektima koje smo do sada organizirali: od izložbi, rezidencijskih programa, kreativnih radionica, predavanja, prezentacija … Želja nam je što više se otvoriti prema lokalnoj zajednici kroz projekte umjetničkog karaktera koji bi povezali generacije i animirali druženja i kreativnost. Ambicija nam je i da omogućimo veći broj gostovanja inozemnih stvaraoca kao i produkciju umjetničkih radova. Pripremamo novi rezidencijski program u sklopu kojeg bi u rujnu ugostili video umjetnika iz Beograda Miloša Tomića i tomu se jako veselimo. Želimo surađivati s drugim organizacijama, tvrtkama, pojedincima i svima onima koji dijele slične vizije i ciljeve. Ovim putem ih pozivamo i da nas slobodno kontaktiraju za suradnju, predstavljanje ili nešto novo: volimo kreativne izazove i njihova radosna ostvarenja. A to je nešto što je zajedničko svim našim dosadašnjim projektima - osjećaj radosti prisutan i kod sudionika i publike.

Objavio/la tomislav [at] kulturpunkt.hr 20.05.2014