My Family | kulturpunkt

Najave Izložba

<

My Family

Cilj serije fotografija Melite Matović Fligler jest odmak od jasnog prikaza i dokidanje veza između dokumentirane stvarnosti i umjetničke fikcije.

07.02.2014 - 17.02.2014 , Veliko Trgovišće - Spomen škola

U petak, 7. veljače, Spomen škola dr. Franje Tuđmana u Velikom Trgovišću ponovno postaje centar kulture i umjetnosti Hrvatskog zagorja. Otvorenje izložbe My Family umjetnice Melite Matović Fligler je u 18 sati, a već u 19 sati počinje koncert grupe Pravica.

Interes za ljudski lik Melita Matović Fligler potvrđuje serijom crno-bijelih fotografija kojima prikazuje članove svoje obitelji u obavljanju kućanskih radnji. Važno je naglasiti da su ove fotografije puno više od same dokumentacije svakodnevnog života ukućana.

U privatnom svijetu ukućana njihovi odnosi su premreženi, a svakodnevne radnje u kojima su uhvaćeni otkrivaju različite uloge i osobnosti, uspjehe i pogreške koje im se pritom događaju. Dokumentarni prikaz autoričine obitelji i kućanstva karakterizira eksperimentalni i umjetnički pristup. Članovi obitelji slikani su spontano i u brzim pokretima, uhvaćeni u trenutku, pa su njihove radnje vrlo nejasno prikazane. To je slučaj kod siluete uhvaćene u trenutku dok veže kosu i lika autorice koji se slabo nazire u mraku na fotografiji pod nazivom 5 ujutro-buđenje za posao. Cilj ove serije i jest odmak od jasnog prikaza i dokidanje veza između dokumentirane stvarnosti i umjetničke fikcije.

Melita Matović Fligler diplomirala je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu. Od 2012. godine članica je HDLU-a. Piše za portal Vox Feminae. Radi u akrilu, mixed mediju, kolažu i tinti te često eksperimentira u mediju fotografije i medijskog crossovera. U dosadašnjim izložbama, kao što su Forbidden Beauty, Ana Assunta, 24 Hours, primarni je cilj njenog rada istraživanje odnosa pojedinca i društva, rodnih identiteta i tjelesnog te utjecaja medija na naše živote.

Izložba je otvorena do 17. veljače.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 05.02.2014