Najživotnija novinarska forma | kulturpunkt

Najave Tribina

<

Najživotnija novinarska forma

U sklopu "Književnog petka" raspravlja se o reportaži kao vrsti koju karakteriziraju angažman i estetska kvaliteta te o krizi reportaže kao sastavnom dijelu krize tradicionalnih medija.

07.04.2017 , Zagreb - Galerija Kupola

FOTO: Yan Arief Purwanto

U današnjim medijima reportaža  - suočena s dvostrukim udarom diktata trke za profitom, za koji je preskupa, te tabloidnog novinarstva, koje ne trpi kompleksne forme - izumire. Ova novinarska vrsta dijelom je nastala u okviru socijalističkog pokreta, a s njom je srodno i kasnije američko New Journalism. Reportaža je od početaka vezana uz solidarnost sa slabijima i diskriminiranima te uz to često nastoji izazvati empatiju javnosti. Pri tom je riječ o hibridnoj formi - u njenoj osnovi stoji poznavanje novinarskog zanata, ali ona istovremeno naginje književnosti; štoviše, književna reportaže pretendira na punopravni književni status. Također, reportaža je najživotnija novinarska forma - reporter je svjedok koji govori o konkretnim pojedincima, događajima i socijalnim okolnostima. Nadalje, Ryszard Kapuściński isticao je da kvaliteta odnosa reportera i ljudi o kojima on piše utječu na vrijednost teksta: "Ovisimo o ljudima i reportaža je vrsta pisanja koja se stvara u najvećem zajedništvu". Konačno, uspon televizije otvorio je posve nove svjetove TV-reportaže.

Na tribini će se raspravljati o reportaži kao vrsti koju karakteriziraju angažman i estetska kvaliteta, o tome što čini dobru reportažu dobrom, o TV reportaži i specifičnostima svijeta slike u odnosu na novinsku reportažu te o krizi reportaže kao sastavnom dijelu krize tradicionalnih medija, i o uzrocima te krize. (J. B. )

U razgovoru sudjeluju Saša Kosanović, Boris Postnikov i Ladislav Tomičić. Urednik i voditelj ovog Književnog petka je Jerko Bakotin.

Tribina će se održati 7. travnja u Gradskoj knjižnici, Starčevićev trg 6, Galerija Kupola, 3. kat, s uobičajenim početkom u 20 sati.

Objavio/la martina [at] kulturpunkt.hr 05.04.2017