Ova patka neće proći! | kulturpunkt

Vijesti Civilno društvo

<

Ova patka neće proći!

Incijativa Ne da(vi)mo Beograd tvrdi da su osobe bliske Srpskoj naprednoj stranci manipulirale izbornim listama radi dovođenja građana u zabludu i sprečavanja kritike "Beograda na vodi".

Piše: Matija Mrakovčić

FOTO: Ne da(vi)mo Beograd

Inicijativa Ne da(vi)mo Beograd okuplja organizacije i pojedince zainteresirane za urbane i kulturne politike, održivi razvoj grada, pravično korištenje zajedničkih resursa i uključivanje građana u razvoj svog okruženja. Najaktivnija je lokalna inicijativa koja mobilizira građane nizom prosvjeda, akcija, performansa i javnih rasprava te okuplja brojne stručnjake oko zаjedničkog cilja: zаustаvljanja degrаdаcije i pljаčkаnja Beogrаdа u ime megalomanskih urbаnističkih i аrhitektonskih projekаtа, prije svega Beograda na vodi.

Projekt Beograd na vodi je javno-privatno partnerstvo Grada Beograda i investitora Eagle Hills sa sjedištem u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, a zamišljen je kao megalomanska urbanistička investicija koja će gradu i državi otvoriti nove ekonomske, gospodarske, turističke, infrastrukturne mogućnosti. Zapravo, radi se o konstruiranju novog dijela grada, identiteta i načina života koje podrazumijeva prethodno brisanje velikog prostora uz obalu rijeke Save. Odnosi privatnog investitora i osnovanog javnog poduzeća Beograd na vodi nejasni su od početka projekta, radi se o nizu paušalnih, visokih brojki koje se po potrebi mijenjaju, prekrajaju i transponiraju iz valute u valutu, a javnosti je potpuno nepoznato tko ih, kada, s kojim interesom i u kojem udjelu ulaže. 

Krajem rujna prošle godine na službenim stranicama Vlade objavljeni su neki dokumenti ugovora projekta koji su pokazali da investitor, umjesto najavljene 3,5 milijarde, treba uložiti 150 milijuna, dok se Republika Srbija obvezuje na kompletnu pripremu terena, dodatne pozajmice, dozvoljava prijenos prava korištenja zemljišta u pravo vlasništva, prepušta strateškom partneru moć odlučivanja pri izradi planske dokumentacije, poklanja privatnom poduzeću objekte i zemljište, odriče se suvereniteta obavezujući se da ne mijenja zakone na štetu ugovora, i to sve bez ikakvih garancija da će druga strana realizirati dogovoreno. Zbog opće medijske blokade svake kritike projekta te poluinformacija i neistina koje plasiraju nadležna tijela, inicijativa Ne da(vi)mo Beograd pokrenula je objavljivanje istoimenog glasila, čiju elektroničku verziju drugog broja možete pronaći ovdje.

Izvanredni parlamentarni izbori u Srbiji raspisani su za 24. travnja ove godine, a istog dana će se održati lokalni, kao i pokrajinski izbori. Inicijativa je proteklog tjedna obaviještena da su u beogradskim općinama Vračar i Stari grad grupe od desetak građana podnijele izborne liste pod nazivom "Patkica – ne Beogradu na vodi". Iako ove osobe ni na jedan način nisu povezane s inicijativom Ne da(vi)mo Beograd, za potrebe prijave koristile su njihove simbole. Stoga je incijativa 21. ožujka organizirala konferenciju za medije na kojoj je predstavila dokaze da su osobe bliske Srpskoj naprednoj stranci provele akciju manipulacije izbornim listama s ciljem dovođenja građana u zabludu i spriječavanja argumentirane kritike projekta Beograd na vodi.

Pretragom javno dostupnih podataka, jasno je utvrđeno da je riječ o ljudima koji su povezani sa SNS-om aktualnog premijera Aleksandra Vučića, koji je gradonačelnik Beograda Siniša Mali nedavno podržao, a obojica su aktivni zagovaratelji projekta. Isti su ljudi bili na izbornim listama te stranke prije četiri godine, aktivno sudjeluju u uličnim akcijama SNS-a, redovito posjećuju događaje koje stranka organizira i članovi su stranačkih Facebook grupa. Nakon što je inicijativa izašla u javnost s ovim informacijama, većina ih je ukinula ili ograničila pristup svojim profilima na društvenim mrežama.

Ovoj manipulaciji s izbornim listama prethodilo je istraživanje javnog mnijenja u kojem je jedno od pitanja bilo "biste li glasali za listu pod nazivom 'Patkica– protiv Beograda na vodi'". Činjenica da su ove lažne liste prijavljene baš pod imenom koje je postavljeno kao pitanje u ovom istraživanju, ističu iz inicijative, jasno ukazuje da je ovo dobro osmišljena i unaprijed planirana akcija. Informaciju o tome dobili su od osoba koje su u tom istraživanju sudjelovali prema metodi slučajnog uzorka.

"Inicijativa najoštrije osuđuje ovu zloupotrebu svog kredibiliteta i boriće se da ona ne prođe bez posledica. Iako je mulju srpske stranačke politike poznata praksa pravljenja lista koje treba da unesu zabunu kod birača, ne znamo za slučaj u kome se za te potrebe parazitira na integritetu i radu onih koji ne žele da učestvuju u toj igri. Ipak, ništa ne treba da čudi u sredini u kojoj je vlast gotovo isključivo sredstvo pribavljanja materijalne koristi sebi i bližnjima nauštrub celokupnog društva, o čemu najbolje svedoči sam projekat Beograd na vodi. Ovo kukavičije jaje pokazuje da u srpskoj političkoj imaginaciji ne postoji nikakav predlog razvoja već isključivo borba za moć i funkcije. Na tom putu se gaze i osnovna načela demokratije i elementarne pristojnosti", rečeno je na konferenciji za medije.

Inicijativa zahtijeva od SNS-a da lažne liste povuče i ispriča se građanima, od nositelja kampanje, prvenstveno gradskog menadžera Gorana Vesića i ministra pravde i državne uprave Nikole Selakovića, zahtijevaju da objasne kako je došlo do ovog skandala i tko je odgovoran za manipulaciju, pozivaju sve ostale stranke i udruženja da reagiraju na ovaj slučaj, kao i nadležne institucije. Na kraju, pitanje Beograda na vodi smatraju ključnim te zbog svoje uloge u njemu, od gradonačelnika Beograda Siniše Malog zahtijevaju da podnese ostavku i raspiše izbore za gradsku skupštinu i dopusti građanima da daju svoj sud o ključnom pitanju kakvo je pitanje projekta Beograd na vodi.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 21.03.2016

VEZANE VIJESTI

Bez ikakvih garancija

Pripremila: Matija Mrakovčić

Inicijativa Ne da(vi)mo Beograd objavila je prvu analizu ugovora o projektu Beograd na vodi.

Ne možete zabraniti građanima da misle

Piše: Matija Mrakovčić

Unatoč dozvoli, aktivisti inicijative Ne da(vi)mo Beograd privedeni su tijekom dijeljenja glasila koje obrađuje sporne točke projekta Beograd na vodi.

Beograd na vodi – nastajanje ili nestajanje grada?

Piše: Marija Borovičkić
Ispod megalomanskog projekata razmata se poznati nedemokratski scenarij čvrste sprege kapitala i politike u kojem građane nitko ništa ne pita.