Pitanja suvremenog graditeljstva | kulturpunkt

Natječaji Ostali

<

Pitanja suvremenog graditeljstva

Natječaj LafargeHolcim Awards globalni je natječaj u održivom projektiranju.

ROK: 21.03.2017

Putem natječaja traže se projekti profesionalaca, kao i odvažne ideje Sljedećih generacija koji kombiniraju održiva građevinska rješenja sa arhitektonskom izvrsnosti. U organizaciji Zaklade za održivu gradnju LafargeHolcim, natječaj identificira ideje s najvećim potencijalom za rješavanje današnjih izazova rasta urbanizacije i poboljšanja kvalitete života. Projekti i koncepti iz područja arhitekture, krajobrazne arhitekture, urbanizma, planiranja, građevinarstva, tehnologije i materijala ispunjavaju uvjete sudjelovanja u online natječaju sa fondom nagrada od 2 milijuna dolara. 

Podnošenje prijava za natječaj moguće je do 21. ožujka.

Glavna kategorija natječaja otvorena je za arhitekte, planere, inženjere, studente tih disciplina, vlasnike projekata, graditelje i građevinske tvrtke koje imaju održive odgovore na tehnološka, okolišna, društveno-ekonomska i kulturna pitanja u suvremenom graditeljstvu. Projekti moraju biti u naprednoj razvojnoj fazi i s visokom vjerojatnošću realizacije, a da gradnja nije počela prije 4. srpnja 2016.

Sudionici do 30 godina također mogu sudjelovati u natjecanju sa svojim vizionarskim konceptima i odvažnim idejama, bez obzira na vjerojatnost stvarne provedbe projekta: kategorija Sljedeće generacije (Next Generation) posebno traži potpuno nekonvencionalna, nova rješenja od strane studenata i mladih profesionalaca.

Natjecanje je podijeljeno u pet geografskih regija - svaka sa svojim žirijem renomiranih stručnjaka. Projekti se ocjenjuju prema regiji u kojoj će biti izgrađeni i ocjenjuju se u odnosu na pet "temeljnih pitanja" održive gradnje koji projekte gledaju iz holističke perspektive te uzimaju u obzir cijeli životni ciklus.

Kriteriji obuhvaćaju inovacije i prenosivost; etičke standarde i socijalnu uključenost; resurse i ekološki učinak; ekonomsku održivost i kompatibilnost; te kontekstualni i estetski učinak. Na čelu žirija su: za regiju Sjevernu Ameriku Ray Cole, za Latinsku Ameriku Angelo Bucci, za Srednje-Istočnu Afriku Nagwa Sherif i Donald Bates za Aziju i Pacifik. Za Europu je Harry Gugger na čelu žirija, a ostali članovi su: Sandra Bartoli, François de Larrard, Anne Lacaton, Matthias Schuler, Karen Scrivener, Yvette Vašourková, Jane Wernick i Marc Angélil.

Više potražite na službenim stranicama.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 06.03.2017