POLUINTERPRETACIJE u Francuskoj | kulturpunkt

Vijesti Izvedbene umjetnosti

<

POLUINTERPRETACIJE u Francuskoj

POLUINTERPRETACIJE, koreografija Nikoline Pristaš iz izvedbenog kolektiva BADco, bit će izvedena u Centre Chorégraphique National de Caen/Basse.

Nastanak suvremenog plesa i njegovih ranih tehnika povijesno je vezan za teorije geste, prvenstveno bazirane na učenjima o tehnikama govorništva i retorike Francoisa Delsartea. Ova plesna studija izgrađena je kao višestruka modulacija ključne Delsarteove "zabrane": upotrebe paralelne geste u elegantnom, prirodnom govorništvu. Inzistirajući na logici kretanja koja je tijelu prirodna, POLUINTERPRETACIJE pokazuju kako pokret postaje artificijalan ne kroz kodifikaciju - pravila "upravljanja" tijelom - već kroz ustrojavanje tijela. Krenuvši od "slike" parafraziranog Beuysovog performansa, autore zanima kako ples izgleda ne toliko iz perspektive gledatelja ili izvođača koliko iz perspektive svih povučenih objekata čija "prirodna" mrtvost uvijek povlači tijelo iz svijeta živih u crnu kutiju nemrtvih. Steven Shaviro, Bruno Latour i Graham Harman, uz Beuysa i Delsartea, svojim su tekstovima inspirirali nastanak ove plesne studije.

Fokusirani na analizu prirodnosti i artificijalnosti u pokretu, govorništvu i glumi, u ovoj koreografiji, autore zanima pomak plesa od retoričke geste u proceduralnu retoriku, odnos između "govora" i uvjeravanja u plesu, kao i njegova suprotstavljenost prirodnosti, koja u plesu zamjenjuje ideologiju lakoće baleta. Više o predstavi čitajte ovdje.

POLUINTERPRETACIJE će biti izvedene 3. svibnja u 20.30 sati u francuskom Centre Choregraphique National de Caen/Basse.

Izvor: BADco

Objavio/la ante [at] kulturpunkt.hr 01.05.2012

VEZANE VIJESTI

Izložba interaktivnih instalacija

Izložba Algoritamske refleksije koreografije nudi jedinstvenu priliku upoznavanja sa instalacijama proslavljenog koreografa Williama Forsythea.

Kroz crnu kutiju nemrtvih

BADco. i Nikolina Pristaš izvode POLUINTERPRETACIJE ili kako objasniti suvremeni ples nemrtvom zecu u beogradskom BITEF teatru.