Popunjavanje jaza | kulturpunkt

Vijesti Znanost i obrazovanje

<

Popunjavanje jaza

UR Institut neprofitna je udruga i nezavisni interdisciplinarni istraživački institut, osnovan 2013. i potpuno otvoren za javnost.

FOTO: UR Institut

Universal Research Institut (UR) neprofitna je udruga osnovana 2013. godine kao nezavisni interdisciplinarni istraživački institut. Svrha mu je poticati razvoj znanosti, tehničke kulture i društva, promovirati slobodna i nezavisna znanstvena istraživanja te razvijati i producirati inovacije. Institut je potpuno otvoren za javnost, a kolaborativni interdisciplinarni rad temeljen na društvenoj interakciji popunjava jaz koji se često javlja između znanosti i građana. 

Predsjednik je udruge Gjino Šutić, dopredsjednica Antonija Šakić, a u radu Instituta između ostalih sudjeluju i Lovro Dujnić, Dajgoro Labinac, Tanja Minarik, Filip Kovačić Popov. UR Institut pokrenuo je nekoliko međunarodnih istraživačkih projekata iz područja bio-farmaceutike, bioelektronike, prehrambene tehnologije, genetike i novomedijske umjetnosti sa istraživačima i partnerima iz Slovenije, Indonezije, Singapura, Japana, Danske i Španjolske. Laboratoriji su Instituta u Međimurskoj 19 u Zagrebu i Frana Supila 27 u Dubrovniku.

Iako su tek godinu dana aktivni, održali su brojne edukacijske radionice, ugostili prominentne međunarodne znanstvenike i umjetnike te započeli razvoj nekoliko najnovijih tehnologija poput razvoja biorobotičke platforme (Juno Projekt) i razvoja autonomnog sustava za istraživanje i nadzor okoliša (E.R.O.S) koje će predstaviti na hrvatskim i međunarodnim sajmovima znanosti (Znanstveni Piknik i Maker Faire Rome), govori Gjino Šutić za portal heraznanje.

UR Institut surađuje s organizacijama poput Radiona Zagreb, Kontejner, Muzej ulične umjetnosti, Kazalište Hotel Bulić, međunarodnim znanstvenim i umjetničkim organizacijama poput Hackteria, LifePatch, ArtsCatalyst, BioTehna Lab, Galerija Kapelica i drugima. Više o njima potražite na službenim ili facebook stranicama Instituta.

M.M. / UR Institut / heraznanje

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 10.10.2014