Pravi junaci našeg doba | kulturpunkt

Najave Projekcije

<

Pravi junaci našeg doba

Dokukino KIC i Galerija 90-60-90 spašavaju društvo dokumentarnim filmskim programom Heroji i projekcijom četiri filma.

09.04.2016 , Zagreb - MM centar

Ima li u današnjem društvu kapitalizma i racionalnih odluka o korisnosti mjesta za heroje u rasponu od "ratnih heroja" do malih pacijenata, od internacionalno gonjenih "zviždača" do humanitarnih aktivistica? Je li posrijedi doista civilizacijski atavizam, ili kult heroja još uvijek ima bitnu društvenu, pa i političku funkciju? Jesu li nam heroji još uvijek potrebni kao čimbenici socijalne kohezije s jedne, ali i podjele, elementarne društvene diferencijacije na "mi" i "oni" s druge strane? Jesu li takve strastvene kolektivne identifikacije nešto što je protivno razumijevanju i funkcioniranju demokratskog društva danas?

Dokukino KIC u suradnji s Galerijom 90-60-90 donosi teme i likove s kojima publika može korelirati, oni koji nas same mogu potaknuti da učinimo nešto – nesvakidašnje, zaista hrabro i zaista važno. 

U sklopu programa Heroji, 9. travnja u 19 sati u MM centru pogledajte film Camera/Woman (Morocco, 59') redateljice Karime Zoubir koji donosi zanimljivu problematiku snimateljica na vjenčanjima u konzervativnom dijelu Maroka. Osim što je veliki tabu da žena uopće ima posao, protagonistica filma Khadija je uz svoju stigmu zaposlene žene i na veliku sramotu svoje obitelji, također i rastavljena. Filmu Camera/Woman prethodit će kratki film The Eternal Light (Vitaly Mansky, Rusija, 15') o obilježavanju sjećanja na oslobođenje Kijeva od nacističke okupacije 1943. Doks koji vas čeka u 21 sat dolazi iz Ukrajine, točnije sela Panasivka čiji su stanovnici potpuno ostali odsječeni od grada nakon što je vlada ukinula javni prijevoz. Konji i kočije te poneki auto ili bicikl, jedini su način transporta ogorčenih i zaboravljenih seljana u dokumentarcu Cornered (Dmytro Tyazhlov, Ukrajina, 25'). Posljednji herojski film nakon kojeg druženje prelazi u &TD je The Return to Homs (Sirija, Njemačka, 87') redatelja Talalika Derikija. Sirijski grad Homs, Assadova je vojska pretvorila u ruševine, a njegove građane Baseta i Ossamu iz mirnih prosvjednika u žestoke pobunjenike.

Filmovi programa Heroji neće imati hrvatske titlove.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 06.04.2016