Sedma sezona umjetnosti zvuka | kulturpunkt

Najave Program

<

Sedma sezona umjetnosti zvuka

Zvukovi kemijskih vrtova, brodskih mašina i bučnih šahtofonija obilježit će program zagrebačke Galerije Močvara u novoj, sedmoj po redu sound art sezoni.

20.03.2017 - 16.06.2017 , Zagreb - Jedinstvo

Robertina Šebjanič, Aleš Hieng – Zergon, Ida Hiršenfelder: Time Displacement - Chemobrionic Garden (foto: Katra Petriček)

Naglasak na umjetnosti zvuka, uz novomedijske i tehnološki progresivne umjetničke radove, glavna je i najprepoznatljivija karakteristika programa Galerije Močvara koji je od 2011. godine pod kustoskim vodstvom tima KONTEJNER | biro suvremene umjetničke prakse.

Novi godišnji ciklus Galerije Močvara otvara instalacija Time Displacement / Chemobrionic Garden slovenskog tima umjetnika kojeg čine Robertina Šebjanič, Ida Hiršenfeler i Aleš Hieng - Zergon. Uz razgovor s umjetnicima, izložba se otvara u ponedjeljak, 20. ožujka u 20 sati i ostaje otvorena 21. i 22. ožujka od 17 do 20 sati u velikoj dvorani Pogona Jedinstvo. Prema riječima Ide Hiršenfelder, osnovna je ideja ovog rada stvaranje situacije u kojoj rast kristalnih struktura zauzima centralno mjesto. Ljudsko iskustvo, u smislu percepcije iz perspektive čovjeka, pritom se nastoji potisnuti i ostaviti sa strane kako bi se potaknula nova dimenzija slušanja – ona u kojoj smo izloženi posve drugačijoj perspektivi geološke prolaznosti vremena. Naša prolaznost vremena u odnosu na monumentalno geološko vrijeme je pitanje kojim autori izazivaju antropocentričnu perspektivu. Kroz nizanje kemijskih vrtova punih rastućih kristalnih tvari, boja i oblika, slovenski tim autora istražuje i evoluciju zvuka te principe kemije s ciljem pružanja uvida u kemijske procese sa samog početka nastanka života na Zemlji. Vrtovi su u stanju stalne promjene boja i oblika; te promjene detektira kamera, prenosi ih u računalni program, mijenjajući tako zvučni dio instalacije. Promjene u zvuku koje stvaraju vrtovi slika su geološkog vremena – spore i neprimjetne, posve izvan dohvata ljudskoj percepciji.

Zvuk kao samostalan medij u fokusu je instalacije Plan evakuacije hrvatskog umjetnika Tonija Meštrovića koja odvodi posjetitelje na posljednju plovidbu putničkog broda Tijat. Umjetnik koristi brod kao instrument: snimanjem i fragmentiranjem zvukova snažnih brodskih mašina koji se šire kroz sve njegove otvore, Meštrović stvara impresivnu ambisoničnu 3D zvučnu kompoziciju. Zvukovi se "evakuiraju" putem 18 zvučnih kanala, sinkroniziranih poput orkestra i pretvaraju prostor u moćan, auditivan objekt broda. Otvorenje ove izložbe je, 5. travnja u velikoj dvorani Pogona Jedinstvo.

Svibanjski program Galerije Močvara donosi dva događanja: premijerni nastup prvog šahtofonskog orkestra i koprodukciju dva međunarodna performansa.

Početak mjeseca obilježit će suradnja Muzičkog salona SC i Galerije Močvara koji će u sklopu 5. izdanja Izloga suvremenog zvuka zajedno predstaviti francuskog umjetnika Pierrea Bastiena. U polukružnoj dvorani Teatra &TD, Bastien će improvizirati uz bok Franza Hautzingera i Alena Sinkauza 2. svibnja, dok će 3. svibnja održati samostalan performans Quiet Motors. Ova šarena, pravokutna ritmična mašinerija sastoji se od nekoliko ručno izrađenih motora i papirnatih instrumenata te video projekcije. Dinamika i slikovitost performansa u potpunosti zaokupljaju auditivna i vizualna osjetila posjetitelja.

DB Indoš Kuća ekstremnog kazališta 10. svibnja u Jedinstvu predstavlja performans Radiona opružne šahtofonije VAR19 u izvedbi Šaht Arkestra. Na već poznatom konceptu izvođenja šahtofonskih partitura Damira Bartola Indoša zasnovan je Šaht Arkestar koji, uz samog autora, čine Tanja Vrvilo, Helge Hinteregger, Adriana Josipović, Nikolina Majdak, Kate Marušić i Miro Manojlović. Izvođenjem bučnih Šahtofonija uvježbava se postojanje reda pomoću buke i uspostavljanje geste slušanja ukazujući na to da i buka sama može postati poruka.

Kraj sezone predstavlja publici već poznati 5. Sound Art Inkubator. Riječ je o grupnoj izložbi radova i performansa nastalih kroz produkcijsku platformu Galerije Močvara koja je pokrenuta 2012. godine. Namjera projekta je pružanje produkcijske i prezentacijske potpore mladim i neafirmiranim umjetnicima, autorima i studentima koji na različite načine koriste i istražuju zvuk kao umjetnički medij. Iako usmjeren prvenstveno domaćim autorima, projekt se kroz prethodna dva izdanja proširio i na regiju surađujući sa studentima umjetničkih akademija iz Novog Sada i Beograda. Sound Art Inkubator uvijek započinje natječajnim pozivom, a završava predstavljanjem novoproduciranih radova - ove godine s otvorenjem 12. lipnja u Pogonu Jedinstvo.

Organizatori su Udruženje za razvoj kulture “URK” i Klub Močvara i KONTEJNER | biro suvremene umjetničke prakse

Objavio/la martina.kontosic [at] kulturpunkt.hr 14.03.2017