Tema od javnog interesa | kulturpunkt

Najave Prosvjed

<

Tema od javnog interesa

Prosvjedom Od mjere do barijere: Mladi vrijede više želi se skrenuti pozornost na štetne učinke koje mjera SOR-a ima na položaj mladih i tržište rada u Hrvatskoj.

15.09.2017 , Zagreb - Markov trg

FOTO: Vrijedim više

Inicijativa Vrijedim više organizira 15. rujna na Markovom trgu u 17.30 sati prosvjed pod nazivom Od mjere do barijere: Mladi vrijede više

Prosvjedom se želi skrenuti pozornost na štetne učinke koje je mjera SOR-a (stručno osposobljavanje za rad bez zasnivanja radnog odnosa) imala na položaj mladih, ali i cjelokupno tržište rada u Hrvatskoj. 

O stavovima Inicijative po pitanju SOR-a možete više pročitati ovdje.

"Prosvjed vidimo kao nastavak aktivnosti započetih sa akcijom Mladi za radnička prava iz listopada prošle godine, no isto tako, vidimo ga i kao početak ozbiljnijeg razgovora o prekarizaciji, fleksibilizaciji i potplaćenosti rada općenito. Smatramo da je bitno poslati poruku da takav trend nije prihvatljiv, naročito kada se on odvija pod otvorenim sponzorstvom države, kao i potaknuti aktiviranje mladih u tom smjeru.  

Iako se radi o specifičnom pitanju, smatramo da je bitno pokazati da je tema mladih i njihovog rada tema od javnog interesa i da želimo da postane tema i na Markovom trgu. Bitno je zbog onih kojima je 2620 kuna mjesečno postalo novo normalno, a i zbog onih koji zbog neadekvatnog dizajna i provedbe SOR-a ne mogu uopće stupiti na tržište rada" proučuju iz inicijative.

Inicijativu Vrijedim više pokrenuli su Mreža mladih Hrvatske, Savez samostalnih sindikata Hrvatske i Matica hrvatskih sindikata.

Objavio/la martina [at] kulturpunkt.hr 11.09.2017