Think Space 2012 | kulturpunkt

Najave Predstavljanje

<

Think Space 2012

U Laubi će se održati predstavljanje rezultata programa Think Space 2012, u okviru kojeg su provedeni konceptualni arhitektonski natječaji pod godišnjom temom Past Forward

18.10.2012 , Zagreb - Lauba

 

Think Space 2012 Past Forward je godišnji ciklus konceptualnih arhitektonskih natječaja kojima je cilj potaknuti razmišljanje o značajnim promjenama koje su se događale u društvenoj, političkoj i ekološkoj sferi posljednjih 30 godina, kroz ponavljanje tri natječaja koji su radikalno transformirali arhitektonsku disciplinu. To su bili: Peak (Hong Kong, 1982), Lučki terminal Yokohama (Yokohama, 1995) i Blur zgrada (Swiss Expo, 1999). Arhitekti koji su pobijediliu originalnim natječajima - Zaha Hadid i Patrik Schumacher, Alejandro Zaera-Polo, Charles Renfro i Ricardo Scofidio - članovi su žirija ovogodišnjih natječaja Think Space 2012 - Past Forward.  

U okviru programa održan je i otvoreni poziv za pismene radove, koji je posvećen autorima kritičkih tekstova o arhitekturi. Prijavljeni su radovi iz sljedećih područja: Arhitektonski manifesti (poput ispisivanja novog Futurističkog manifesta, Atenske povelje ili S,M,L,XL); Ikonička arhitektura (poput projektiranja nove zgrade Unité d’Habitation, Centra Georges Pompidou ili Lučkog terminala Yokohama) i CityScapes (npr. planiranja novih gradova Brazilije, Tokija ili Ciudad de Mexica).

Svi izabrani radovi bit će objavljeni u publikacijama Think Space, koje će pratiti Nekonferenciju u Laubi u veljači 2013. i izložbu Past Forward u galeriji Storefront u New Yorku u prosincu 2012. Izložba se sastoji od prikaza tri izvorna pobjednička prijedloga spomenutih kanonskih projekata te nagrađenih radova na natječaju Think Space 2012 - Past Forward. Projekt izložbe Competition(s) in Architecture Društva arhitekata Zagreba, koja se u galeriji Storefront for Art & Architecture u New Yorku otvara u prosincu, dobio je financijsku potporu zaklade Graham Foundation iz Chicaga za 2012. godinu.

Predstavljanje rezultata programa Think Space 2012 i izložbe u New Yorku održat će se u četvrtak, 18. listopada u 11 sati, u Laubi.

Više informacija o programu potražite ovdje.

 

 

Objavio/la nikolina [at] kulturpunkt.hr 18.10.2012