Ulična umjetnost dio je identiteta grada | kulturpunkt

Najave Predstavljanje

<

Ulična umjetnost dio je identiteta grada

Prva fotomonografija zagrebačkih murala i grafita autorice Anje Planinčić predstavlja više od 200 radova i 95 autora koji su u proteklih 15 godina ostavili trag na zagrebačkim ulicama.

10.02.2017 , Zagreb - Kulturni centar Peščenica

Prva fotomonografija zagrebačkih murala i grafita pod nazivom Street/Art/Zagreb u izdanju Centra KNAP, autorice Anje Planinčić, bit će predstavljena 10. veljače s početkom u 19.30 sati u dvorani Centra KNAP.

Fotomonografija Street/Art/Zagreb sadrži 280 strana, a predstavlja više od 200 radova i 95 autora koji su u proteklih 15 godina ostavili trag na zagrebačkim ulicama. Centar kulture na Peščenici – Knap već dugi niz godina prati uličnu umjetnost grada Zagreba, tako je ova fotomonografija bila logičan nastavak dugogodišnje uključenosti u urbanu kulturu Peščenice, pa i šire. Ovim tiskanim izadnjem sačuvati će se od zaborava barem dio zidova koji su svojom estetikom to zaslužili, jer ovakav način uličnog stvaralaštva na žalost ima  svoj vijek trajanja. 

"Ulična umjetnost dio je identiteta grada Zagreba. Ocrtava njegovo urbano lice. Lice suvremene europske metropole. Na zagrebačkim zidovima, pod mostovima, u pothodnicima i na mnogim drugim manje vidljivim mjestima nalaze se radovi koji zaslužuju biti zapamćeni, a mnogo puta su skriveni od očiju šire javnosti. Osim domaćih autora, na ulicama grada Zagreba nalazi se i niz radova umjetnika iz cijeloga svijeta. Oslikani zidovi čine žive ulične galerije dostupne svima, galerije koje dinamikom nekih vanjskih okolnosti mijenjaju svoje postave. Priča o grafitima, ove foto monografije, kreće s Peščenice no pokušat će zaokružiti i prezentirati cijelu zagrebačku scenu. Tako će ova foto monografije biti svojevrsni album izabranih djela ulične umjetnosti grada Zagreba s početka milenija", iatknula je autorica Anja Planinčić.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 09.02.2017