Umjetnost Realnog | kulturpunkt

Vijesti Film

<

Umjetnost Realnog

Opus Davida Lyncha predmet je interdisciplinarne internacionalne konferencije Umjetnost Realnog koja će biti održana u Berlinu.

"U početku nije bilo autora, samo film: Eraserhead. Zastrašujuć i grozan, sasvim određen spram ljudskih prilika, jedan od onih filmova koji ostaju s vama.  S ovim filmom došlo je i ime njegovog tvorca na koje niste nužno obraćali pozornost, čak i ako ste ga više puta išli pogledati u njujorško Kino Waverly ili pariški Escurial. Jednom riječju, film je bio savršen; još uvijek je u potpunosti pripadao svojoj publici, a sjena njegova autora još nije pala na platno. Kasnije je stigao drugi film koji je potpisivao isti čovjek, nakon njega još nekoliko njih (previše za neke puriste u publici), i Eraserhead je konačno postao samo još jedan film u opusu Davida Lyncha." Ovim riječima Michel Chion započinje sjajnu monografiju o Lynchu. Ostatak knjige osvjetljava načine na koje se Lynch iznova izmišljao kao autor u filmovima koji su mnoge ljude različitih senzibiliteta pozivali na opetovano gledanje. Nevjerojatna slojevitost Lynchovih filmova na formalnom i sadržajnom planu čini ih pogodnim za najrazličitije vrste čitanja o čemu svjedoči i berlinska konferencija David Lynch: Umjetnost Realnog.

David Lynch: Umjetnost Realnog je akademska konferencija posvećena istraživanju kompleksnih poetskih i stilskih elemenata Lynchova stvaralaštva, njegova utjecaja na estetske fenomene koji nadilaze područje filma, i političke dimenzije njegova rada. Fokus konferencije postavljen je dosta široko te će renomirani stručnjaci iz različitih polja predstaviti neke od žanrovskih, psihoanalitičkih i intermedijalnih i međuumjetničkih aspekata Lynchova rada. Izlaganja će održati Alexandra von Stosch, Martha P. Nochimson, Wolfram Bergande, Samuel Weber, Andreas Cremonini, Wolfram Bergande, Michel Chion, Thomas Becker, Christian Kassung, Gertrud Koch, Thomas Elsaesser, Stefan Holtgen, Valeska Schmidt-Thomsen, Thomas Macho, Tanja Michalsky i Daniel Kothenschulte.

Konferencija će biti održana  od 28. do 30. lipnja 2012. Izlaganja će biti moguće pratiti putem livestreama. Više informacija potražite ovdje.

KP

Objavio/la ante [at] kulturpunkt.hr 26.06.2012

VEZANE VIJESTI

Lekcije iz filmske umjetnosti

Meandarmedia predstavlja novu ediciju Lumière&Co, a ujedno i novu knjigu Laurenta Tirarda.