Urbane praznine | kulturpunkt

Natječaji Poziv na sudjelovanje

<

Urbane praznine

Projekt Motel Trogir raspisuje natječaj za performativnu umjetničku intervenciju na kompleksu Koteks Gripe u Splitu.

ROK: 05.04.2017

Projekt Motel Trogir posvećen je promišljanju, afirmaciji, zaštiti i reaktualizaciji arhitektonske baštine modernizma druge polovice 20. stoljeća. Uz Vitićev trogirski motel kao ishodište projekta, od početka 2016. godine fokusiramo i sportsko-prodajni centar Koteks Gripe u Splitu (arhitekti Živorad Janković i Slaven Rožić, 1979-1981.), izgrađen povodom Mediteranskih igara. Kako će vrijeme pokazati, kompleks je ujedno zadnji veliki modernistički projekt ostvaren u Splitu te je uz kulminaciju označio i njen kraj.

Segment programa naziva URBANE PRAZNINE/RETHINKING THE VOID fokusira prostor kompleksa Koteks Gripe kroz privremenu umjetničku reanimaciju, a želimo ga afirmirati kao zajednički prostor kroz niz performativnih akcija.

Cilj akcija je i pokrenuti proces (pri)sjećanja što je Koteks značio za Split 1980-tih i kasnije, te ga simbolički ponovno aktivirati kao važan javni prostor za grad.

Pokušaj je to i testiranja „afektivnog kapitala“ u slučaju Koteks, za koji jedni tvrde da se nije stigao formirati budući da je „nastao prekasno, premalo je zaživio i prebrzo utonuo u stagnaciju da bi se stvarno utisnuo u mentalni krajobraz stanovnika Splita” (J. Pavičić). S druge strane, nema stanovnika Splita srednje i starije generacije koji ne pamte prodajni centar Koteks po dobrim trgovinama i restoranima, prvoj splitskoj pizzeriji, disco-klubu i reklami s Radio Splita o svim putevima koji vode upravo u – Koteks.

Pozivamo umjetnike i sve zainteresirane da nam predlože performativnu akciju na nekom od otvorenih prostora centra Koteks Gripe. Laganu prednost dajemo umjetnicima i stanovnicima Splita te grupnim/kolektivnim akcijama, no razmotrit će se i svi ostali prijedlozi.

Projektni prijedlog treba sadržavati jednu stranicu teksta. Priložiti je potrebno i kratku biografiju (ne dužu od 1 stranice) te tehničku listu i opis izvedbe. Prijedlozi se šalju isključivo putem elektroničke pošte do 5. travnja. Izvedba je moguća od kraja svibnja 2017. do kraja lipnja 2017. (utvrdit će se dogovorno). Ukupni proračun po radu, uključujući umjetnički honorar, iznosi 3000 kn bruto.

Motel Trogir projekt je udruge za suvremene umjetničke prakse- Slobodne veze. Više informacija/cijeli tekst natječaja potražite ovdje.

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 06.03.2017