Vremena i sjećanja | kulturpunkt

Najave Projekcija

<

Vremena i sjećanja

Kratke slike otvaraju godinu iskrenim i emotivnim eksperimentalnim dokumentarcem o nizozemskoj glumici Sylviji Kristel.

12.01.2017 , Zagreb - MM centar

U četvrtak, 12. siječnja, u 19:30 sati započinje nova filmska godina u MM centru i to dokumentarnim filmom o nizozemskoj glumici Sylviji Kristel, najpoznatijoj po glavnoj ulozi u serijalu Emmanuelle, jednom od najuspješnijih francuskih filmova svih vremena. Eksperimentalni dokumentarac Sylvia Kristel – Pariz posveta je, ne samo S. Kristel, već i Parizu u kojem je Kristel dugo živjela i kojim je bila fascinirana. Slike Pariza vizualna su pozadina glumičine iskrene ispovijesti o ljudima, osjećajima, razočaranjima, ali i životnom putu koji joj je donio svjetsku slavu.

Redateljica Manon de Boer u svojim filmovima istražuje odnos između jezika, vremena i sjećanja. Snimala je razgovor s Kristel 2002. i 2001. godine, no, u samome filmu prvo gledamo priču koju je o svom životu Kristel ispričala 2002., a potom onu iz 2001. Redateljica se na taj način poigrava sjećanjem, ne samo svoje protagonistice, već i sjećanjem gledatelja. Priča iz 2002. sadrži više detalja i konkretnih imena, dok je ona iz 2001. općenitija i rezerviranija. Kristeline priče lutaju među ključnim punktovima njenog života, fluidno formirajući i reformirajući narativne elemente. Sam grad rijetko je opisan izravno. Kristel govori o svojim filmovima, ljubavnim vezama i kako su one utjecale na njezinu životnu putanju. Gradovi su koordinate po kojima se kreću njezina sjećanja. Iskren i emotivan, ovaj film donosi svojevrsnu biografiju glumice koja je prvenstveno doživljavana kroz svoje uloge u erotskim filmovima (od Emmanuelle do Ljubavnika Lady Chatterley), premda je glumila u više od 50 filmova.

Film se prikazuje u sklopu projekta Kratke slike koji pozornost posvećuje inovativnim filmskim strujanjima, prateći tokove suvremene produkcije, ali i klasičnih ostvarenja. Održava se svakog četvrtka u 19:30 u MM centru, koji više od 40 godina neumorno promiče nezavisnu kinematografiju.

Ulaz na projekciju je besplatan, a više informacija potražite na službenoj i Facebook stranici.

Objavio/la zeljana [at] kulturpunkt.hr 10.01.2017