kulturpunkt

Vođenje dva kućanstva istovremeno

Piše: Martina Jurišić

Priče o gastarbajterima započinju s muškarcem kao središnjom figurom, a u povijesti koja je dominantno muška, gastarbajterice zauzimaju mjesto dvostruke drugosti: kao žene i kao radnice.

Kulturoskop Intervju

Dokumentarac može biti stilski raznolik i zanimljiv

Razgovarala: Matija Mrakovčić

Uoči petnaestog izdanja Liburnia Film Festivala, najstarijeg festivala dokumentarnog filma u Hrvatskoj, razgovaramo s njegovim dugogodišnjim selektorom Oliverom Sertićem.

Kulturoskop Intervju

Suptilno dajemo do znanja da institucije ne rade svoj posao

Razgovarala: Martina Domladovac

Karlovačka platforma F12 pokrenuta je iz potrebe za izvaninstitucionalnim djelovanjem u polju kulture radi redefiniranja i prenamjene napuštenih prostora te formiranja nove mlade publike.

Viva Arte Viva!

Piše: Martina Domladovac

Unatoč načelnoj apolitičnosti ovogodišnje centralne teme Venecijanskog bijenala umjetnosti, brojni nacionalni paviljoni i popratni događaji predstavili su društveno angažirane radove.

Kulturoskop Kinemaskop

U Zagrebu ništa novo

Piše: Iva Rosandić

Unatoč novom filmskom prostoru u gradu, neravnopravni tretman nezavisne scene i javnih institucija prepreka je razvoju heterogene i inkluzivne kulture koja odgovara na potrebe svih građana.

Kulturoskop Kritika

Bijeg od reprezentacije

Piše: Ivana Slunjski

Imaginativni prostor preduvjet je nastanka novoga sustava vrijednosti i novih autonomija plesa, što je i jedna od preokupacija nereprezentacijske poetike Ivane Rončević.

Najave Izložba

Slika kao objekt

24.08.2017 - 03.09.2017
Zagreb - Galerija Bačva

Izložba Collapse donosi nove radove Fedora Fischera u kojima je uočljiv odmak od figurativnosti i narativnosti i naglasak na materijalnosti slike i platna.

DANAS
Najave Festival

Inkluzivnost plesa

25.08.2017 - 28.08.2017
Karlovac - Razne lokacije

Ljetna edicija Karlovac Dance Festivala donosi radionice suvremenog plesa, otvorenu glazbeno-plesnu improvizaciju i prateći prezentacijski program.

Najave Festival

Najzanimljiviji solo radovi

30.08.2017 - 02.09.2017
Zadar - Kazalište lutaka

Deveti festival suvremenog plesa Monoplay još jednom u dovodi sjajna renomirana umjetnička imena suvremene plesne scene iz raznih dijelova svijeta.

NATJEČAJI

Natječaji Poziv na sudjelovanje

Tehnooptimizam / tehnopesimizam

ROK: 24.08.2017

Kroz izložbeni, edukativni i diskurzivni program ovogodišnjeg festivala Plan D prezentirat će najširi spektar dizajnerskih praksi.

ROK:
DANAS
Natječaji Poziv na sudjelovanje

(Ne)primjenjivost primijenjene umjetnosti

ROK: 25.08.2017

Otvoren je natječaj za 52. zagrebački salon - primijenjene umjetnosti i dizajn.

ROK:
ZA 1 dan
Natječaji Ostali

Pogonator

ROK: 27.08.2017

Zainteresirane udruge, umjetničke organizacije, neformalne grupe i pojedinci mogu se prijaviti za korištenje besplatnih radno-produkcijskih termina u prostoru Pogona Jedinstvo.

ROK:
ZA 3 dana
Natječaji Edukacija

Radionice za kinooperatere

ROK: 29.08.2017

Otvorene su prijave za radionice pod vodstvom austrijskog kinooperatera Christiana Zaglera, za usavršavanje tehničara i umjetnika u području za kojeg ne postoji mogućnost školovanja.

ROK:
ZA 5 dana
Natječaji Poziv na sudjelovanje

Program galerije Živi atelje DK

ROK: 30.08.2017

Prijaviti se mogu samostalne izložbe, skupne izložbe, edukativni programi, diskurzivni programi i međuinstitucionalne suradnje.

ROK:
ZA 6 dana
Natječaji Poziv na sudjelovanje

Glitch art festival 2017.

ROK: 31.08.2017

Otvoren je poziv za digitalnu umjetnost i tematske tekstove za 'fu:bar/, multimedijalno participativno događanje s tematikom greške.

ROK:
ZA 7 dana