kulturpunkt

Spomenici rasizma

Piše: Martina Domladovac

Skup neonacista i radikalne desnice u američkom Charlottesvilleu pokazuje kako se revizijom povijesti rasizam pokušava prikazati kao dio kulture i tradicije.

Kulturoskop Intervju

Suptilno dajemo do znanja da institucije ne rade svoj posao

Razgovarala: Martina Domladovac

Karlovačka platforma F12 pokrenuta je iz potrebe za izvaninstitucionalnim djelovanjem u polju kulture radi redefiniranja i prenamjene napuštenih prostora te formiranja nove mlade publike.

Viva Arte Viva!

Piše: Martina Domladovac

Unatoč načelnoj apolitičnosti ovogodišnje centralne teme Venecijanskog bijenala umjetnosti, brojni nacionalni paviljoni i popratni događaji predstavili su društveno angažirane radove.

Kulturoskop Intervju

Vraćanje "duga" otoku

Razgovarala: Matija Mrakovčić

ŠUŠUR! Festival od riči uspješno broji već šestu godinu u specifičnom kontekstu Korčule i aktualne kulturne situacije u Hrvatskoj.

Kulturoskop Kinemaskop

U Zagrebu ništa novo

Piše: Iva Rosandić

Unatoč novom filmskom prostoru u gradu, neravnopravni tretman nezavisne scene i javnih institucija prepreka je razvoju heterogene i inkluzivne kulture koja odgovara na potrebe svih građana.

Kulturoskop Kritika

Bijeg od reprezentacije

Piše: Ivana Slunjski

Imaginativni prostor preduvjet je nastanka novoga sustava vrijednosti i novih autonomija plesa, što je i jedna od preokupacija nereprezentacijske poetike Ivane Rončević.

Najave Izložba

Ostavština društvene i vjerske kulture mjesta

19.08.2017 - 12.09.2017
Rovinj - Centar vizualnih umjetnosti Batana

Ciklus fotografija Inquisit Istriae, optužba je povijesnog perioda koji je naglasio jednu od mnogih ljudskih ludosti temeljenih na vjerovanjima, brutalnostima i neznanju.

DANAS
Najave Događanje

Priprema za novu sezonu

18.08.2017 - 19.08.2017

Mala scena Hrvatskog Doma poziva na veliko druženje i zajedničko korištenje parka oko scene gdje će se prezentirati rad ljudi koji već koriste ovaj prostor na različite kreativne načine.

Najave Radionica

Filmsko, medijsko i informatičko opismenjavanje

28.08.2017 - 01.09.2017

Bacači Sjenki u suradnji s partnerima u Sinju, Prelogu i Zagrebu organiziraju Frooom! - cjelodnevne odgojno-obrazovne radionice za djecu od 8 do 13 godina.

NATJEČAJI

Natječaji Poziv na sudjelovanje

Tehnooptimizam / tehnopesimizam

ROK: 24.08.2017

Kroz izložbeni, edukativni i diskurzivni program ovogodišnjeg festivala Plan D prezentirat će najširi spektar dizajnerskih praksi.

ROK:
ZA 5 dana
Natječaji Poziv na sudjelovanje

(Ne)primjenjivost primijenjene umjetnosti

ROK: 25.08.2017

Otvoren je natječaj za 52. zagrebački salon - primijenjene umjetnosti i dizajn.

ROK:
ZA 6 dana
Natječaji Ostali

Pogonator

ROK: 27.08.2017

Zainteresirane udruge, umjetničke organizacije, neformalne grupe i pojedinci mogu se prijaviti za korištenje besplatnih radno-produkcijskih termina u prostoru Pogona Jedinstvo.

Natječaji Edukacija

Radionice za kinooperatere

ROK: 29.08.2017

Otvorene su prijave za radionice pod vodstvom austrijskog kinooperatera Christiana Zaglera, za usavršavanje tehničara i umjetnika u području za kojeg ne postoji mogućnost školovanja.

Natječaji Poziv na sudjelovanje

Program galerije Živi atelje DK

ROK: 30.08.2017

Prijaviti se mogu samostalne izložbe, skupne izložbe, edukativni programi, diskurzivni programi i međuinstitucionalne suradnje.

Natječaji Poziv na sudjelovanje

Glitch art festival 2017.

ROK: 31.08.2017

Otvoren je poziv za digitalnu umjetnost i tematske tekstove za 'fu:bar/, multimedijalno participativno događanje s tematikom greške.