Vijesti | kulturpunkt
Vijesti Društvo

Postojani trendovi

Piše: Matija Mrakovčić

U protekloj je godini zabilježeno 237 napada na umjetničke slobode, ali i ugnjetavanja, pritvaranja te progona umjetnika diljem svijeta.

Vijesti Društvo

(Ne)ograničena moć

Piše: Tomislav Žilić

U pokušaju očuvanja neutralnosti mreže, američko regulatorno tijelo Federal Communications Commission izglasalo je restriktivne mjere pružateljima internetskih usluga.

Vijesti Društvo

Za emancipaciju građana

Pripremio: Tomislav Žilić

An Atlas of Agendas nova je publikacija koja informira javnost o globalnim strukturama moći i prilikama za unapređenje individualne i zajedničke društvene uloge.

Vijesti Vizualne umjetnosti

Preispitivanje povijesti dizajna

Piše: Vatroslav Miloš

Dizajnerice 1930-1980: Kontekst, produkcija i utjecaji istraživački je projekt autorica i istraživačica Maše Poljanec, Maje Kolar i Ane Bedenko.

Vijesti Kulturne politike

Do krune bez strategije

Piše: Matija Mrakovčić

Grad Zagreb obznanio je kandidaturu za Europsku prijestolnicu kulture 2020. No, osim dokumenta ZagrebPlan, objavljenog 2013. godine, Zagreb još uvijek nema strategiju kulturnog razvitka.

Vijesti Strip

Slavljenje besmislenosti

Piše: Tomislav Žilić

Here Comes Kitty: A Comic Opera nesvakidašnje je strip ostvarenje koje balansira između proze, poezije i vizualnog kolaža.

Vijesti Film

Pozivati na odgovornost

Piše: Matija Mrakovčić

Kiosk je zajednički projekt Blank_filmskog inkubatora i Hrvatskog centra za istraživačko novinarstvo i slobodu medija.

Vijesti Civilno društvo

Generiranje novih problema

Piše: Matija Mrakovčić

Sabor mijenja Zakon o referendumu. Hoće li predložene izmjene Zakona olakšati ili otežati pokretanje građanskih referendumskih inicijativa?

Vijesti Dokumentacija

Nevidljiva povijest

Piše: Tomislav Žilić

Program Endangered Archives više od desetljeća pokušava od propasti i zaborava zaštititi neke od najugroženijih svjetskih arhiva.

Vijesti Mediji

Ni štapa ni gaća

Pripremio: Vatroslav Miloš

Izbor iz tjedna u medijima: od spontanih i onih malo manje spontanih prosvjeda, preko Danila Kiša i radijske dokumentaristike, do Charlesa Simica i bespilotnih letjelica.

Vijesti Strip

Od žanra do kulture

Piše: Tomislav Žilić

Antologija Massive: Gay Erotic Manga and the Men Who Make It odaje počast važnom segmentu manga i LGBT kulture u Japanu.

Vijesti Teorija

Izlazak iz sjena

Piše: Tomislav Žilić

Nova knjiga Alberta Toscana i Jeffa Kinklea Cartographies of the Absolute bavi se reprezentacijama kapitalizma u raznim vidovima ljudske djelatnosti.