Što ostaje u praznoj galeriji | kulturpunkt

Vijesti Arhitektura i urbanizam

<

Što ostaje u praznoj galeriji

U organizaciji Ljudmile, ljubljanskog digitalnog laboratorija za medije i kulturu, audio vizualna instalacija Fikcija i gubitak autorice Mirjane Batinić predstavlja se u beogradskom M

  • A
  • +
  • -

Projekt će 16. prosinca u Magacinu u Kraljevića Marka predstaviti autorica Mirjana Batinić i programer Zoran Obradović

Fikcija i gubitak ("Fikcija in izguba") je audio-vizualna instalacija koja govori o iskrivljenoj percepciji, suptilnim slojevima življenja koje često ne primjećujemo, o odsutnosti ljudi koji su se u jednom trenutku nalazili na istom mjestu, ali u različitom vremenu, dekonstrukciji, strahu, emocijama i vjerovanjima. Govori o onome što ostaje u praznoj galeriji, jednako tako, što ostaje osobi kad se oslobodi znanja.

U drugom dijelu, gosti će održati radionicu na kojoj će dati objašnjenje kako je s tehničke strane nastao rad, te pričati o procesu stvaranja interaktivnog rada, kako funkcionira program u kome su radili te kako su pristupili izradi rada.

U razvoju projekta su sudjelovali Mirjana Batinić (autorica), Ida Hiršenfelder (savjetovanje, tekst kataloga), Robertina Šebjanič (savjetovanje, koordinacija), Zoran Obradović (programiranje, elektronika) i Stevan Simić (elektronika). Fikcija i gubitak je projekt nastao u produkciji Ljudmile - ljubljanskog digitalnog laboratorija za medije i kulturu, a rad je izložen u Galeriji Kapelica u Ljubljani, početkom ove godine.

Mirjana Batinić (1977., Split) studira na doktorskom studiju Filozofije i teorije vizualne kulture, te završava magistarski studij Videa i novih medija na Akademiji likovnih umjetnosti i dizajna u Ljubljani. Do sada je samostalno izlagala sedamnaest puta (Berlin, Ljubljana, Zagreb, Split, Klagenfurt...), te je sudjelovala na brojnim skupnim izložbama, radionicama i festivalima suvremene umjetnosti. Dva puta je predstavila Hrvatsku na Bijenalu mladih umjetnika Europe i Mediterana. Članica je žirija FreeNetWorld International Film Festival za 2011. godinu.

Izvor: Culturenet

 

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 14.12.2011