Ženski doprinosi | kulturpunkt

Vijesti Vizualne umjetnosti

<

Ženski doprinosi

Kao dio projekta Žensko nasljeđe – doprinos jednakosti u kulturi, u Ljubljani je organizirano prvo izdanje izložbe Miraz.

Centar za savremenu umjetnost Sarajevo, u suradnji s Modernom galerijom i Muzejom suvremene umjetnosti Metelkova, 17. travnja u Ljubljani otvara izložbu naslova Miraz, kojoj je cilj uspostaviti kreativni dijalog između autora i autorica iz centara bivše Jugoslavije koji dijele zajedničko povijesno naslijeđe i rade na sličnoj umjetničkoj, rodnoj i društvenoj platformi. Ova izložba dio je projekta Žensko naslijeđe - doprinos jednakosti u kulturi kojeg nosi Centar za ženske studije iz Zagreba, a koji je realiziran uz  doprinos partnerskih organizacija - Centra za ženske studije i Žene u crnom iz Beograda, Srpski kulturni centar Danilo Kiš iz Ljubljane, Casa Internazionale delle donne iz Trsta i Centra za savremenu umjetnost, Sarajevo (SCCA). Zamisao jest, da dabrani postav nakon Ljubljane, bude ponovno prikazan u Beogradu, Sarajevu i Zagrebu. 

"Miraz je kao pojam vezan za patrijarhalnu tradiciju i kulturu u kojoj su mjesto i položaj žene u porodici i društvu jasno definirani. Ovom prilikom, pojam miraza je upotrebljen kao licentia poetica. On simbolično označava odnos ličnog naslijeđa, onoga što se nosi ili iznosi iz "kuće" i onoga što se stiče i oblikuje kao proživljeno životno iskustvo ili kao vlastiti odabir ljudskih, društvenih, historijskih ili specifično ženskih vrijednosti. U polju vizualne umjetnosti izložba Miraz otvara prostor za samoindentifikaciju i za društveno odgovoran, angažiran politički diskurs", stoji u najavi izložbe. 

Svojim su radovima na ovom projektu doprinjeli: Alma Suljević, Danica Dakić, Darinka Pop-Mitić, Dejan Habicht, Gordana Anđelić Galić, Kristina Leko, Maja Bajević, Marjetica Potrč, Milica Tomić, Renata Poljak, Sanja Iveković, Šejla Kamerić, škart i Tanja Lažetić.

 

Izvor: scca.ba / Foto: Milica Tomić, Jednog dana umesto noći, bljesnuće rafal iz mitraljeza kad drugačije svetlost ne može doći 

 
Objavio/la petra [at] kulturpunkt.hr 16.04.2012