Život nulte točke značenja | kulturpunkt

Vijesti Arhitektura i urbanizam

<

Život nulte točke značenja

O nefunkcionalnoj, neprikazivačkoj, elementarnoj, eksperimentalnoj i konceptualnoj fotografiji u Hrvatskoj.

Izašao je novi broj Života umjetnosti, časopis za suvremena likovna zbivanja, u izdanju Instituta za povijest umjetnosti. Ovaj broj objavljen je pod naslovom Nulta točka značenja i bavi se eksperimentalnom i istraživačkom fotografijom u Hrvatskoj. Tekstovi okupljeni u ovom časopisu, rezultat su istraživanja i istoimene izložbe, koju je Hrvatski fotosavez zajedno s kustosicama Ivanom Hanaček, Sandrom Križić Roban i Irenom Gessner organizirao od 17. lipnja do 17. srpnja ove godine u Umjetničkom paviljonu u Zagrebu.

Središnji motiv istraživanja koje je prethodilo izložbi Nulta točka značenja: Nefunkcionalna, neprikazivačka, elementarna, eksperimentalna i konceptualna fotografija u Hrvatskoj, bio je bio je kontinuitet angažmana umjetnica i umjetnika da fotografiju – medij koji je najčešće upotrebljavan za reproduciranje stvarnosti – upotrijebe za svoje drugačije zasnovane stvaralačke ciljeve. Izložba koja je okupila dvadeset i dvoje autora i autorica Borisa Cvjetanovića, Petra Dabca, Sandra Đukića, Igora Eškinju, Ivana Faktora, Tomislava Gotovca, Borisa Greinera, Vlatku Horvat, Željka Jermana, Davida Maljkovića, Antuna Maračića, Enesa Midžića, Marijana Molnara, Ivana Posaveca, Davora Sanvincentija, Editu Schubert, Mladena Stilinovića, Slavea Tolja, Gorana Trbuljaka, Josipa Vaništu, Mirjanu Vodopiju, Fedora Vučemilovića - predstavila je širok spektar jezika fotografije. Tu su ontološka istraživanja kojima se nastoji doznati što je fotografija, pristupi koji njeguju analitički odnos prema mediju, zatim prakse koje su rezultat želje da se imenuje bitnost samog medija (noema), radove koji naglašavaju tautološku prirodu fotografije, transformacije iz dvodimenzionalnih ravnina u plastično tijelo – objekt, pa i knjigu, radikalne udare na fotografske kanone i nesnimljenu elementarnu fotografiju nastalu izravnim intervencijama na fotopapiru. 

Urednice broja su Sandra Križić Roban, Ivana Hanaček i Irena Gessner. U časopisu možete pročitati tekstove Reinharda Brauna, Victora Burgina, Jerka Denegrija, Irene Gessner, Ivane Hanaček, Leonide Kovač, Sandre Križić Roban, Ane Kutleše, Ane Kršinić Lozice, Ive Prosoli i Radoslava Putara.

Predstavljanje novog broja časopisa Život umjetnosti bit će održano u utorak 20. prosinca u 18 sati u Institutu za povijest umjetnosti u Zagrebu. U sklopu promocije časopisa, urednice će s umjetnicima održati javni razgovor o fotografskim fenomenima obuhvaćenim spomenutom izložbom i tematom časopisa. 

Izvor: IPU / Davor Sanvincenti, Versus

 

Objavio/la petra [at] kulturpunkt.hr 13.12.2011