10.VI | kulturpunkt

Najave Izložba

<

10.VI

Jednodnevna izložba Zorana Pavelića obilježava 93. rođendan umjetnika Ivana Kožarića.

10.06.2014 , Zagreb - Greta

Voditelji i suradnici Galerije Greta, delegirali su Zorana Pavelića, multimedijalnog umjetnika i Kožarićeva dugogodišnjega odanog prijatelja, da 93. rođendan Ivana Kožarića obilježi vlastitom jednodnevnom izložbom 10. VI, s radovima koji su izravno posvećeni Kožariću, onima koje je svojim likom i djelom nadahnuo naš jamačno najveći i najznačajniji likovni umjetnik ili onima kojima je Kožarićeva umjetnost referenca.

Pavelićeva umjetnička pozicija razvija se kroz aktivni stav prema kulturnoj i političkoj stvarnosti tranzicijske Hrvatske, a posebice u nastojanju da unutar zadanih okvira redefinira odnos umjetničkog nasljeđa protokonceptualne umjetnosti 1960-ih i njemu suvremene umjetničke prakse.

Pavelićeva se intencija kroz bogat opus koji obuhvaća raznovrsne discipline – od slikarstva, preko fotografije, umjetničkih instalacija i videa, pa sve do performansa te strategija od aproprijacije do reinterpretacije povijesnih predložaka – razvila u svojevrsnu kritiku kulturnih institucija, posebice galerija i muzeja suvremene umjetnosti, koje su se pokazale pasivnima i sporima u obradi, interpretaciji, vrednovanju i predstavljanju umjetnika i fenomena ključnih za razvoj suvremene hrvatske umjetnosti. K tomu je i jedno od osnovnih obilježja Pavelićeva dosadašnjeg stvaralaštva problematiziranje uloge umjetnika, umjetnosti i umjetničkih ustanova u društveno-političkom kontekstu vremena i prostora.

Na rođendanskoj izložbi predstavljeni su segmentima bogati ciklusi Kunst Dunst (dvadeset radova iz 2005.) i Kultura 2011 (12 fotoprinteva za knjigu) kojima su reference dijelovi Kožarićeva opusa; fotoprint Nebo iz 2008. koji priziva u sjećanje komadić aluminijske folije kakvom je Kožarić u Galeriji Prsten zagrebačkog HDLU-a 2000. godine ostvario legendarnu izložbu Skulptura 1954. 2000; Poziv na akciju (ready-made: špahtla sa zvoncem, naljepnice, čaše, tekućina), I like Kožarić (knjiga/samizdat, 2010./2011.); Kožarića uvećati 200 puta (fotoniz na papiru, 1995.-2014.); Markiranje (fotoprint, 2009.) i Čitanje Kožarićevih rečenica naopako (audio instalacija, 2012.).

Otvaranje izložbe je 10. lipnja u 20 sati u galeriji Greta, Ilica 92. 

Objavio/la ida [at] kulturpunkt 10.06.2014