1:1 | kulturpunkt

Najave Izložba

<

1:1

Vodeći računa o obiteljskoj memoriji, Ana Kovačić iz fenomenološke perspektive bavi se rješavanjem tereta prijenosa identiteta provocirajući prostor između.

31.01.2013 - 16.02.2013 , Zagreb - Galerija Studentskog centra

''Ima nešto pomalo neočekivano u stvaranju žudnje za stvarima koje su nekada davno bile, za nečime što se više ne može identificirati. Iz takve pozicije polako ali sigurno kreće priča, narativ za konstrukciju identiteta, možda i za njegovu dekonstrukciju. Ana Kovačić u svojim radovima konstruira opipljivu reprezentaciju stvarnosti nizom paralelnih narativa koji su je okruživali. Njezina je priča o sjećanju gusto isprepletena masa unutar koje se gubi linearno vrijeme i mogućnosti povezivanja postaju bezbrojne. Anin je pristup istodobno krajnje tjelesan, ali i eteričan. Glasan, ali i nečujan. Arhitektonički, ali i anarhičan. Ona istražuje kako se tijelo, a ne samo um, prisjeća zvuka koraka u davno proživljenom djetinjem domu. Ako je kuća prva razina univerzuma, kozmosa za dijete, kako ona oblikuje svijest o postojanju ostalih prostora, točnije o ostalim univerzumima? Je li ta kuća grupa organičkih navika svih njenih korisnika, ili nešto dublje – utočište za imaginaciju? Izlažući maketu svoje kuće, stvarajući tepih za njezine aktere, snimajući poglede s njezina balkona, krojeći haljine na njezinu podu, dijeleći poglede s majkom i sestrom na njezinu kauču, Ana čini kuću metaforom tijela. No ona daje djeliće sebe i doslovno: tkajući zavjesu od pramenova vlastite djevojačke kose i izlažući uslojene stranice iz dnevnika do trenutka nečitkosti, stavljajući tako jedno do drugoga materijalnost svijeta i njegovu kritičku interpretaciju'', napisala je o izložbi Petra Tomljanović.

Otvorenje izložbe Ane Kovačić pod nazivom 1:1 održat će se u četvrtak, 31. siječnja u Galeriji SC, s početkom u 20 sati. Izložbu posjetite do 16. veljače.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 28.01.2013