13. Zagreb Film Festival | kulturpunkt

Najave Festival

<

13. Zagreb Film Festival

Ovogodišnji ZFF prikazuje rekordan broj najzanimljivijih debitantskih filmova, recentnih svjetskih hitova i bezvremenskih klasika.

14.11.2015 - 22.11.2015 , Zagreb - Razne lokacije

Saulov sin (Son of Saul)

  • A
  • +
  • -

Trinaesto izdanje Zagreb Film Festivala održat će se od 14. do 22. studenog u kinima Europa, Tuškanac i MSU, Akademiji dramske umjetnosti i Dokukinu KIC

U sklopu programa dugometražnog igranog filma moći će se pogledati rekordnih 14 naslova iz cijeloga svijeta. Među njima su islandske i češke crnohumorne drame o obiteljima u krizi poput islandskog kandidata za Oscara Ovnovi (Rams) u režiji Grímura Hákonarsona, u čijem su fokusu dva tvrdoglava brata koji moraju izgladiti odnose nakon 40 godina kako bi spasili svoja dragocjena autohtona stada ovaca, i češkog kandidata za Oscara Kućna njega (Home Care) u režiji Slaveka Horaka, u čijem je središtu patronažna sestra Vlasta koja je cijeli svoj život posvetila brizi o drugima, a kad sazna da je teško bolesna i pokušava se posvetiti sebi, u tome joj odmažu njezin razmaženi suprug i emocionalno distancirana kći.

Dva filma u programu na svjež i nekonvencionalan način progovaraju o odrastanju: Ja, Earl i umiruća (Me, Earl and the Dying Girl) u režiji Alfonsa Gomeza-Rejona (bivšeg asistenta Martina Scorsesea), a drugi je francuski Novi klinac (The New Kid).

Natjecateljski program uključuje i laureate najznačajnijih svjetskih festivala pa će se tako moći pogledati venecuelanski Izdaleka (From Afar) u režiji Lorenza Vigasa, prvi latinoamerički film koji je ovojio Zlatnog lava. Brazilski Neonski bik (Neon Bull), priča je o zgodnom mladom jahaču brazilskog rodea koji sanja o tome da postane modni dizajner, a napeti mađarski triler Saulov sin debitantskog redatelja Laszla Nemesa, nekadašnjeg  asistenta Bele Tarra, osvojio je u Cannesu tri nagrade. 

Australski film Tanna, premijerno prikazan u Veneciji, prvi je film snimljen u otočnoj državi Vanuatu. Radnja se vrti oko mladog para čija ljubav prkosi plemenskim običajima, a zanimljiva je odluka redatelja da sve uloge tumače naturščici iz plemena Tanna. Estonski Susret vjetrova (In the Crosswind) režijski potpisuje debitant Martti Helde. Film je snimljen u formi ''tableau vivants'' kojima su oživljena sjećanja Estonke čija je obitelj bila razorena u Staljinovim čistkama 1941. godine. Uz već spomenute Vrapce i Našu svakodnevnu priču, koji su djelomično hrvatski filmovi, na festivalu se izvan konkurencije prikazuju i Zagrebačke priče, treći nastavak popularnog omnibusa u produkciji Propeler Filma.

Poseban je fokus ove godine stavljen na kratkometražni program. Nacionalni natjecateljski program Kockice slavi deset godina postojanja, a u tom je razdoblju postao jedna od najznačajnijih domaćih platformi za promociju mladih filmaša. Prvo desetljeće Kockica na ZFF-u obilježit će se nizom novosti i prigodnih aktivnosti: filmovi iz programa Kockice od ove se godine prikazuju u novom, atraktivnijem terminu tijekom čitavog tjedna, i to paralelno uz filmove iz međunarodnog kratkometražnog programa.

Osim toga, na ZFF-u će se održati i panel o plasmanu kratkometražnog filma, uz sudjelovanje Laurence Raymond, menadžerice kratkih filmova iz programa Directors’ Fortnight Međunarodnog filmskog festivala u Cannesu i Salette Ramalho, jedne od direktorica Curtas Vila do Conde Film Festivala, uz moderaciju Vanje Kaluđerčić.

Program PLUS, namijenjen srednjoškolcima, osim pet novih atraktivnih filmskih naslova iz recentne europske kinematografije donosi i veliku novost: ove je godine program natjecateljskog karaktera, a o najboljem filmu odlučit će mladi žiri. Deveta po redu Bibijada najmlađoj će publici donijeti osam pažljivo odabranih europskih filmova.

Program Zagreb Film Festivala dostupan je na službenim stranicama festivala, a jedna od novosti ove godine je i da se ulaznice, osim na festivalskoj blagajni, mogu kupiti online.

Objavio/la zeljana [at] kulturpunkt.hr 10.11.2015