14. Festival plesa i neverbalnog kazališta | kulturpunkt

Najave Festival

<

14. Festival plesa i neverbalnog kazališta

Najpoznatiji ljetni plesni festival u Svetvinčenatu otvara vrata svojih pozornica od 19. do 22. srpnja.

19.07.2013 - 23.07.2013 , Svetvinčenat - Razne lokacije

Ovogodišnje izdanje obilježit će koreografi iz Danske, Norveške, Belgije, Slovačke, Cipra, Španjolske, Francuske i Hrvatske. Dio programa će i ove godine biti besplatan, a kao i do sada odvijat će se na četiri atraktivne lokacije: pod zvjezdanim nebom na renesansnom trgu, u kaštelu Grimani i u renesansnoj loži, te u dvorani Mediteranskog plesnog centra.

Festival plesa i neverbalnog kazališta Svetvinčenat, međunarodni ljetni plesni festival, definirao se kao jedna od najzanimljivijih manifestacija u regiji i kao tradicionalno okupljalište brojnih plesnih umjetnika, pedagoga, stručnjaka, kritičara, programatora festivala, te najljepše od svega brojne i odane publike koja iz godine u godinu dolazi zbog Festivala u Svetvinčenat.

Festival plesa i neverbalnog kazališta jedinstvena je kulturna manifestacija, organizirana od strane Zagrebačkog plesnog ansambla, koja se svojom tradicijom dokazala kao omiljeno okupljalište plesnih stručnjaka i ljubitelja plesne umjetnosti koji ciljano dolaze popratiti festivalski međunarodni program sastavljen od suvremenog plesa, fizičkog teatra, mime, cirkuserije, uličnog teatra, te edukativnih seminara i radionica. Osnovan 2000. godine Festival je dosad ugostio više od 180 domaćih i inozemnih plesnih i kazališnih trupa sa preko 190 radova, ostvario kvalitetnu suradnju sa lokalnom zajednicom, inicirao otvaranje turističke zajednice općine Svetvičenat, inicirao otvaranje Kulturnog centra Svetvinčenat u čije prostore implementira programaciju Mediteranskog plesnog centra; posjećenost mu je izvanredna, te je postao nezaobilazan dio kulturne ponude županije i čitave države.

Festivalski ciljevi koji se sastoje od prezentiranja recentnih inozemnih i domaćih ostvarenja iz područja plesa, edukacije novih generacija publike, promocije interkulturalnog dijaloga i transnacionalne mobilnosti, sudjelovanja u izgradnji aktivnog, demokratskog i kulturno obrazovanog društva, poticanja kreativnosti, ideja i stavova, te solidarnosti među umjetnicima i publikom, sustavno se ostvaruju, a korist od manifestacije kotinuirano ostvaruju svi posjetioci; domaći i strani turisti, stanovništvo općine i županije, profesionalna publika i zaljubljenici u ples čemu svjedoči i sve veći broj posjetitelja ali i reputacija koju Festival uživa.

Od autora koji će se predstaviti na ovogodišnjem festivalu izdvajaju se Bo Madvig, Jo Stromgren Kompani, Maša Kolar, Les SlovaKs, Fabien Prioville Dance Company, UgrenKoulas Company, Zagrebački plesni ansambl, Andreja Široki, Bruno Isaković, Natalija Manojlović te Roberto Olivan.

Detaljan popis izvođača i program potražite ovdje.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 09.07.2013