15 dana | kulturpunkt

Najave Promocija

<

15 dana

Ilustrirani časopis za kulturu 15 dana kontinuirano izlazi od 1957, kao izdanje Pučkog otvorenog učilišta u Zagrebu.

17.06.2011 , Zagreb - Zbirka Vjenceslava Richtera i Nade Kareš Richter

Promocija broja 1-2, godina 2011 održat će se u petak 17. lipnja u 19.30 sati u Zbirci Vjenceslava Richtera i Nade Kareš Richter.

O broju će govoriti urednici 15 dana: Tomislav Brlek i Bruno Kragić, te autor eseja u ovom broju, redovni profesor pri Katedri za komparativnu književnost zagrebačkog Filozofskog Fakulteta, Zoran Kravar te kustosica Zbirke Richter Vesna Meštrić.

Novi broj, 2011/1-2, ilustriran je djelima Vjenceslava Richtera, a uz odlomak iz nacrta za njegovu knjigu Moj misaoni prostor, donosi opširan razgovor sa Zoranom Kravarom o njegovoj novoj knjizi Kad je svijet bio mlad, posvećenoj žanru poznatom kao fantasy; ogled Karle Lončar o filmu Posljednji tango u Parizu, Bernarda Bertoluccija, ovogodišnjeg dobitnika počasne Zlatne palme na festivalu u Cannesu; tekst Davida Albaharija o Svetislavu Basari napisan na sjecištu priče, eseja i sjećanja; raspravu Darka Suvina o epistemologiji literarnosti i moći; te prijevod prvog poglavlja knjige Groznica arhiva, Jacquesa Derride, koji je uvodnim komentarom o problemima prevođenja Derride popratio prevoditelj Matej Čepl.

Likovni prilozi u svakom broju – od čega je osam stranica u koloru – rad su nekog od istaknutih imena suvremene likovne i vizualne scene, a u pravilu se donosi i razgovor s umjetnicom ili umjetnikom.

Časopis nema stalne rubrike, već objavljuje tekstove različitog opsega i žanrovske pripadnosti, od osvrta i kratkih proza do studijā i eseja, o književnosti, filmu, arhitekturi, povijesti, rock glazbi, likovnim umjetnostima i dr., rukovodeći se, osim kvalitetom, i kriterijem da neke teme ili autori iz različitih razloga možda ne bi dobili prostor u drugim publikacijama.

Objavio/la nikolina [at] kulturpunkt.hr 14.06.2011