15. Žedno uho festival | kulturpunkt

Najave Festival

<

15. Žedno uho festival

Međunarodni festival aktualne glazbe ove godine donosi još bogatiji i raznolikiji program, s eminentnim domaćim i stranim glazbenim imenima.

21.05.2014 - 24.05.2014 , Zagreb - Razne lokacije

FOTO: Lou Le Guilloux

  • A
  • +
  • -

Petnaest godina postojanog promoviranja, istraživanja nezavisne međunarodne i regionalne glazbene scene žednouhi će proslaviti uz precizno odabrane, glavne sastojke recepta Mate Škugora: free jazz, RnR/punk/noise, moderna kompozicija i elektronička glazba. Cilj ovogodišnjeg festivala je u ovim mračnim vremenima kvalitetnom glazbom razveseliti vjernu dugogodišnju žednouhu publiku kao i mlade slobodoumne naraštaje koji su u moru šunda i kiča prepoznali prave kulturno-umjetničke vrijednosti.

Prvog dana festivala, 21. svibnja nastupit će jedan od trenutno najkreativnijih free jazz sastava na svijetu - DKV Trio: Hamid Drake (perkusije), Kent Kessler (kontrabas) i Ken Vandermark (saksofon, tenor saksofon, klarinet ). DKV Trio je nastupio u klubu KSET  prije više od 12 godina, što je ujedno bio i prvi free jazz koncert koji je bio raspordan. Uz njih tu je i  Lawrence English, koji vodi jednu od važnijih etiketa za eksperimentalnu elektroniku - Room40. Na prvom zagrebačkom koncertu English predstavlja materijale sa svog skorašnjeg albuma, a na drugom nastupu 22. svibnja izvodi svoj komad posvećen legendarnom djelu Luca Ferrarija Skoro ništa. Kao treći izvođači prvog dana tu si Chui, mladi hrvatski trio koji njeguje ponešto drugačiji pristup jazzu. Spoj suvremene klupske plesne glazbe u kombinaciji sa jazzom, elektronikom i rock’n’roll beskompromisnim pristupom već s prvim albumom Chui iz 2012. osigurao je Chuievcima kultni status na hrvatskoj glazbenoj sceni. 

Njemački pijanist, skladatelj moderne kompozicije – post klasične komorne glazbe Volker Bertelmann – Hauschka nastupit će 22. svibnja u dvorani &TD Studentskog centra u Zagrebu. Koncertom u Zagrebu Hauschka će ujedno predstaviti i svoj posljednji album Abandoned City. Volker Bertelmann - Hauschka izvodi prekrasne post-klasične komorne radove inspirirane minimalizmom te prožete duhom i nestašlucima u maniri Erica Satiea. Njegova glazba može biti mikroskopski detaljna i potiho očaravajuća, ili pak širokog i dramatičnog opsega. Nakon Hauschke, dolazi nastup Williama Basinskog, njujorškog glazbenika koji je svojim epskim albumom Disintegration Loops obilježio zvuk dvijetisućitih. Nedavno je napisao glazbu za operu Roberta Wilsona Život i smrt Marine Abramović

Trećeg dana festivala, 23. svibnja, nastupa Wovenhand, predvođeni Davidom Eugeneom Edwardsom, osnivačem kultnih 16 Horsepower. Nakon dva nezaboravna nastupa u Hrvatskoj, nastup Wovenhanda na 15. Žedno uho festivalu obećava nezaboravno rock putovanje koje se očekuje s velikom euforijom, ali i s dozom strahopoštovanja prema velikanu poput David Eugen Edwardsa. Iza sebe imaju šest studjskih albuma, a na koncertu u Zagrebu promovirat će posljednji album Refractory Obdurate iz 2014. Matija Habijanec je osebujni krapinski prakantautor na privremenom životu u Zagrebu. Nakon što je pod starim imenom Marshmallow u kućnim uvjetima snimio više od deset, a manje od petnaest albuma (nije siguran), pod novim imenom The Marshmallow Notebooks snimio je album koji se prvo pojavio na internetu kao besplatni download, pa na mnogim godišnjim listama najboljih albuma u regiji, a onda i na vinilu koji je izašao za misterioznu izdavačku kućiću Noisy NightGudrun Gut je veteranka berlinske elektro-pop scene, živopisna kantautorica novog, minimalističkog kova čiji je posljednji album Wildlife iz 2012. jednoglasno hvaljen. S bazom u hrvatskom Electro Cityju, Le Chocolat Noir je kao producent aktivan od 2006. Kombinira cold electronica, electro i synth/wave upakirane u hardverski klupski orjentirani zvuk. Kao after uslijedit će Night on my side by DJ Per Le Cler - indie/alter rock party. 

Matthew Barnes, engleski producent elektronske glazbe, koji svoje enigmatične futurističke glazbene pejzaže potpisuje kao Forrest Swords otvara četvrti dan festivala, 24. svibnja. Vizionarskim pristupom pri komponiranju nekonvencionalnih sampleova, kolažiranju unutarnjih osjećaja pretočenih u tople mistične zvukove Forest Swords uspjeva oživjeti, dati dušu sintetičkom zvuku elektronskih instrumenata/mašina, s čime za svega tri godine okuplja veliki broj obožavatelja na elektronskoj sceni, ali isto tako i općenito na nezavisnoj glazbenoj sceni. Ben Frost je kombinacijom militantne elektronike, izražene melodioznosti i potresne buke već sada postao jedan od umjetnika čija zvučne slike pomjeraju granice. Brojne su njegove suradnje sa filmašima i koreografima, a u Zagrebu će u solo-nastupu predstaviti svoj novi album A U R O R AŽiva Muzika je relativno mlada skupina koncertnih i party promotora i DJ-a koji stoje i iza istoimene tjedne emisije na Radio Studentu, posvećene aktualnim zvukovima undeground i pop glazbe. Njihovi setovi i eventi pokrivaju različite glazbene žanrove i scene, od eksperimentalne glazbe, elektronike i synth-popa sve do r&b-ja i hip-hopa, privlačeći jednako tako raznoliku publiku. Za ovu priliku pripremaju psihodelično-plesnu poslasticu mističnih zvukova iz eksperimentalnijih područja elektronske glazbe.

Festival će biti održan od 21. do 24. svibnja u Teatru &TD, Klubu Močvara i dvorani Pogona Jedinstvo. Detaljan program s cijenama ulaznica i lokacijama koncerata možete pronaći ovdje.

Objavio/la tomislav [at] kulturpunkt.hr 21.05.2014