193 problema u procesu kreacije predstave | kulturpunkt

Najave Festival

<

193 problema u procesu kreacije predstave

Održava se šesto izdanje CirkoBalkane koji predstavlja najrazličitije cirkuske fuzije i hibride iz pet europskih zemalja, kao i loklane i regionalne predstave.

28.04.2018 - 12.05.2018 , Zagreb - Pogon Jedinstvo

Od 28. travnja do 12. svibnja održava se još jedno i to šesto po redu izdanje CirkoBalkane - festivala suvremenog cirkusa u cirkuskom šatoru, nezavisnom prostoru za izvedbu, edukaciju i kreaciju. Publika će u ovom periodu imati priliku vidjeti najrazličitije cirkuske fuzije i hibride iz pet europskih zemalja, kao i lokalne i regionalne predstave i ne samo to, jer očekuju vas i radionice za profesionalce/ke, djecu i rekreativce/ke, filmske večeri, tribine, večeri radova u nastajanju i još mnogo toga što danas nazivamo cirkus.

Ovogodišnji festival se održava u cirkuskom šatoru kao klasičnom/tradicionalnom prostoru za cirkusku izvedbu, a program festivala u mnogo čemu odudara od klasike i tradicije, što ne znači da se neki umjetnici ne poigravaju i s ovim oblicima cirkuske izvedbe.

Finska umjetnica Ilona Jäntti postavlja temelje svoje predstave na umjetničkom istraživanju za nju potpuno novog zračnog rekvizita - što nije niti malo bezazlena stvar, s obzirom da se radi o pletenoj žici. Na ovaj način umjetnica odlazi korak dalje od standardnih cirkuskih rekvizita, a isto tako otkriva i potpuno novu tehniku rada na novom rekvizitu, u čemu je zapravo čitava bit njene inovativnosti. Tu su i jedni od regionalnih predstavnika, točnije srpska grupa umjetnika pod nazivom The Garden of flames koji kombiniraju tehniku izrade i manipuliranja lutkama s cirkuskim elementima vatre. Željeznim lutkama manipuliraju umjetnici koji se inače bave nekom od cirkuskih tehnika koju pokušavaju prenijeti na samu lutku, sve to popraćeno snažnim glazbenim live act-om.

Treba spomenuti i CirkoBalkana Chaos cabaret kao jednu vrlo upečatljivu formu koja se posljednjih desetak godina razvila na ovim prostorima, a vrlo vješto koketira s tradicionalnim cirkusom i suvremenim tokovima, dok u isto vrijeme predstavlja samo sebi svojstven bezvremenski stil-pravi balkanski ugođaj izvedbeno podržan od strane umjetnika iz Srbije i Hrvatske. Iz susjedne nam Italije dolazi Compagnia Zenhir čiji su članovi dio jednog od trenutačno najutjecajnijih suvremenih nomada – cirkusa MagdaClan-a. Ovaj trojac kao lightmotiv predstave uzima suvremenu tehnologiju i međuljudske odnose, pritom se koristeći vrlo zahtjevnim cirkuskim tehnikama kao što su: hand to hand akrobacije, akrobatski ples i manipulacija na akrobatskim ljestvama, sve to začinjavaju zračnim vratolomijama i šarmantnom dozom vrlo specifičnog i originalnog talijanskog humora. Vrlo zanimljivu i inovativnu kombinaciju donosi nam u duo iz Francuske kompanije Lazuz. Kombinirajući akrobatski ples i pokret sa žongliranjem – ova dva umjetnika otkrivaju čitav novi svijet mogućnosti koji na prvi pogled izgledaju kao velike prepreke u međusobnim odnosima aktera na sceni. Njihovo umjetničko istraživanje na predstavi, koje je bilo predselektirano za CircusNext PlaTFoRM-u, trajalo je više od dvije godine, prije no što su se umjetnici predstavili publici s gotovim radom, a trenutno je igraju po čitavoj Europi.

VagorBellaVita

Tu je još jedan dvojac i to u obliku predstavnika jedne od najdugovječnijih hrvatskih cirkuskih grupa Antuntun. Koristeći se tehnikom klauna, žongliranja i akrobalansa dva umjetnika na vrlo zanimljiv način djeci predstavljaju cirkus i sve njegove čari, kroz kolaž-cabaretski izričaj u predstavi Između krajnosti. S južnog dijela balkanskog poluotoka – točnije iz Grčke, predstavljaju se Dromocosmicas - putujući teatar, koji u svom izričaju vrlo vješto kombinira cirkuske discipline (klaun, ekvilibrizam, akrobalans) s kazalištem, slapstickom, nijemim filmom. Njihova predstava Vagor & Bellavita igrala je gotovo na svakom kraju svijeta, a na festivalima je nagrađena brojnim priznanjima. U bloku predstava za djecu, treba predstaviti još jedne lutkare u cirkusu:  Teatar Polpet iz susjedne Slovenije koje fokus stavljaju na kratku uličnu formu izvedbe, isprepletenu različitim situacijama i odnosima među likovima, oslanjajući se pritom na klasičnu lutkarsku predstavu sa paravanom ali koristeći vrlo jasnu klaunsku tehniku u odnosu između aktera. Na samom kraju malo nadrealizma, u obliku talijanske grupe Laden Classe i njihovih 193 problema. Kako i na koji način napraviti suvremenu cirkusku predstavu? Na koje sve probleme pritom nailazimo? – glavni je fokus ove petorke koja je uspjela pobrojati 193 problema u procesu kreacije predstave. U izvedbi koriste vrlo jaku i specifičnu cirkusku tehniku, ostavljajući publiku jednostavno bez daha.

Tu su i večeri radova u nastajanju u sklopu kojih će se predstaviti neki/e od najinovativnijih umjetnika/ca koji/e su se prijavili na regionalnu selekciju za CircusNext PLaTForm, a među njima slovenska grupa MismoNismo koja je predselektirana i na europskom nivou. Publici u Zagrebu predstavit će se netom prije odlaska u belgijski Nerpeelt i sudjelovanja u završnoj selekciji za laureate ove platforme. 

Na sam Praznik rada, održava se Open Stage, večer za sve umjetnice/ke koji se nalaze u cirkuskoj izvedbi i izvedbi uopće, a žele prezentirati svoj umjetnički uradak u kratkoj formi, kao i večer za publiku željnu opuštene i nezaboravne zabave .

Ne treba zaboraviti i cjelodnevna druženja, otvorene treninge, radionice za djecu i odrasle, glazbena događanja koja će se odvijati tijekom cijelog festivala, kao i nezaobilazni Laboratorij cirkuske umjetnosti koji donosi pet različitih cirkuskih radionica za profesionalce/ke, pet inovativnih pristupa cirkuskim tehnikama i njihovim kombinacijama.

Objavio/la martina [at] kulturpunkt.hr 11.04.2018