21. Sa(n)jam knjige u Istri | kulturpunkt

Najave Sajam

<

21. Sa(n)jam knjige u Istri

Ovogodišnji Sa(n)jam knjige u Istri donosi više od sto programa, a glavna je tema Otok-Geto-Azil.

03.12.2015 - 13.12.2015 , Pula - Razne lokacije

Aleksandar Stojković čita Knausgårda; FOTO: Tanja Draškić Savić

  • A
  • +
  • -

Od 3. do 13. prosinca u Puli se održava 21. Sa(n)jam knjige u Istri čija je ovogodišnja tema Otok-Geto-Azil sigurno najaktualnija koju je Sajam dosad imao. "Kad je tema postavljena, ni slutili nismo da će se ona prožeti s trenutkom u kojem živimo i da ćemo radeći na programu svjedočiti ovakvoj izbjegličkoj krizi, gledati kako se slobodna Europa pretvara u utvrđeni otok, geto i istovremeno azil, da ćemo nemoćno promatrati zatvorene granice, građenje ograda i rastuću kseneofobiju", stoji u priopćenju za medije.

Sajam će kroz mnogobrojne okrugle stolove, knjige suvremenih autora, izložbe, filmove i umjetničke instalacije pokušati otvoriti širu raspravu o današnjem trenutku, ali i propitivati teme poput getoizacije slobodne misli, samogetoizacije intelektualaca, cenzure i autocenzure.

U više od sto programa Sajma sudjelovat će ukupno 146 književnika, glazbenika, prevoditelja, izdavača, urednika, likovnih umjetnika, predavača. Čak 50 autora dolazi na Sajam sa svojim novim knjigama, a neki od njih su talijanski pisac, prevoditelj i aktivist Erri De Luca, jedan od najvećih teoretičara književnosti i kulture, Terry Eagleton, te Jon Kalman Stefansson, Jurij Viničuk, Oleksandr Irvanec, Joachim Sartorius i Lukas Bärfuss

Brojni će autori premijerno predstaviti svoje naslove u Puli; Borivoj Radaković sa dugoočekivanim novim romanom, publicist Ivica Ivanišević sa romanom prvijencem, scenarist Namik Kabil sa svojim biografskim romanima, Miljenko Jergović s dvije knjige koje govore o Sarajevu, Alem Ćurin sa stripom, Marina Vujčić s novim romanom i Željko Krušelj s intrigantnom knjigom o časopisu Polet. Premijerno predstavljanje imat će i troje mladih Puljana; Andrea Matošević i Igor Duda predstavljaju svoje nove publicističke naslove, a dramaturginja Jasna Žmak svoj prvi roman. Milan Rakovac premijerno predstavlja svoja Izabrana djela, a europski priznat Dragan Velikić odabrao je Pulu za hrvatsku premijeru romana Islednik

Okrugli stolovi i panel diskusije bit će poprišta na kojima će se tema Sajma razložiti na najbolji mogući način, a ove godine održat će se pet diskusija: Lampedusa, Prognanici – pogled s istoka, Walter Benjamin, smrt  izbjeglice, Otok – geto – azil i Migracije kao izazov naciji –državi. Od zanimljivih gostiju na okruglim stolovima izdvajaju se Snješka Knežević, Žarko Puhovski, poznata talijanska novinarka Valeria Brigida, Dragan Živadinov i turska spisateljica i aktivistkinja Ece Temelkuran.

Dio će programa i ove godine biti posvećen stripu, zahvaljujući Stripovskoj ulici u kojoj će se održati Noć stripa s izložbom A5 i Strip strasse maratonom na kojem će sudjelovati mlada, renomirana autorica Ivana Pipal, slikarski duo iz Slovenije Beli sladoled, beogradski strip autor Boris Stanić i zagrebački street artist Miron Milić

U Stripovskoj ulici bit će i Kumpanija od libra, klub ovogodišnjih sudionika stručnog Fellowship programa, koji će u velikoj mjeri obuhvaćati upravo strip literaturu s posebnim osvrtom na grafičke novele. Kumpanija od libra ponovno će biti izvrsna prilika za razmjenu informacija i stvaranje mreže između domaćih i stranih izdavača, autora, prevoditelja, književnih agenata i organizatora literarnih manifestacija. U programu Strip Strasse gostovat će poznati francuski strip crtači Benjamin Flao i Sylvain Coissard.   

Također će se održavati i radionica stripa koju organizira poznati Art&Music festival, a koju će voditi pulska strip autorica Petra Gardijan. Radionicom i cjelonoćnom svirkom u nekad kultnom klubu Hotela Pula, oživjet će festival koji od svog osnutka uspješno sublimira strip i glazbu. 

Novost je Sajma program namijenjen srednjoškolcima Book F(or)ever na kojem će učenici imati priliku s autorima Sajma (strip crtačima, glazbenicima, književnicima) raspravljati, kritički propitivati i nadilaziti stereotipe i predrasude. Osim toga, u suradnji s Hrvatskom radiotelevizijom na Sajmu se otvara pravo kino koje će na svom programu imati provokativne dokumentarce posvećene ovogodišnjoj temi, a ljubitelji vizualne umjetnosti u sklopu Sajma će moći pogledati četiri izložbe. Posljednje desetljeće Sajam redovito predstavlja određenu regiju i njezin kulturni milje. Ove godine regionalno žarište bit će usmjereno na snažnu umjetničku scenu grada Beograda. Program Beograd čita osmišljen je u suradnji s Geopoetikom. 

Detaljan program i više informacija o 21. Sa(n)jam knjige u Istri potražite na službenoj i Facebook stranici.

Objavio/la zeljana [at] kulturpunkt.hr 27.11.2015