22. Sa(n)jam knjige u Istri | kulturpunkt

Najave Sajam

<

22. Sa(n)jam knjige u Istri

Temom Transatlantik povezuju se dva kontinenta, Europa i Južna Amerika, a u središte se pažnje postavlja suvremena portugalska, španjolska i brazilska književnost.

01.12.2016 - 11.12.2016 , Pula - Dom hrvatskih branitelja

Mauricio Ferlin

  • A
  • +
  • -

U Puli se u Domu hrvatskih branitelja od 1. do 11. prosinca održava se 22. Sa(n)jam knjige u Istri. Osim središnje teme Transatlantik i regionalnog programa Ljubljana bere, Sajam će predstaviti poeziju, spisateljice, jutarnje doručke i okrugle stolove, večernje koncerte, izložbe i performanse.

Program je osmislio i oblikovao programski odbor u sastavu Tanja Tarbuk, Renata Zamida, Marta Andrić, Mauro Ferlin, Dinko Telećan, Ana Bogišić, Vladislav Bajac, Dario Marušić i Magdalena Vodopija

Po prvi put u Hrvatskoj, ali i u široj regiji, gostovat će česti kandidat za Nobelovu nagradu i jedan od najvećih pjesnika današnjice, Adonis. Sirijski pjesnik, kako arapske tako i francuske kulture, predstavit će svoju knjigu Zrcalo sna u sklopu novog programa Istočno pitanje, koji će osim Adonisa predstaviti i kurdsku aktivistkinju i pjesnikinju Bejan Matur i palestinskog pjesnika Najwana Darwisha.

Glavna je selektorica središnje teme Sajma, Transatlantik, prevoditeljica s portugalskog Tanja Tarbuk, a u Pulu dovodi niz vrsnih portugalskih, afričkih i brazilskih pisaca. Predvodi ih angolski pisac José Eduardo Agualusa, ovogodišnji finalist nagrade Booker, s knjigom Opća teorija zaborava. U Pulu dolaze i poznate portugalske književnice Inês Pedrosa i Teresa Salema, portugalski pjesnici Nuno Júdice i Diogo Vaz Pinto, literarni hit-maker José Luís Peixoto, književnik, glazbenik i scenarist iz Lisabona Jacinto Lucas Pires, brazilski pisac i profesor João Carrascoza i Ferréz, pisac i reper iznikao iz favela Sao Paola.

Ljubljana bere / Ljubljana čita najambiciozniji je regionalni program koji je Pula ikada imala zahvaljujući velikoj podršci Grada Ljubljane i selektorici ovog programa Renati Zamida. Program predstavlja ne samo književnu, već i glazbenu, performersku i likovnu scenu Ljubljane. Književnike predvodi Goran Vojnović, a slijede ga Mojca Kumedrej, ovogodišnja dobitnica nagrade Kočićevo pero, s knjigom Tamna materija, Svetlana Slapšak, slovenska književnica i antropologinja, Boštjan Videmšek s knjigom Na begu i diva slovenskog pjesništva Svetlana Makarovič s poetsko-glazbenim preformansom Tko gleda ljude kroz mačje oči. Nova imena slovenske književnosti su Agata Tomažič, Maja Gal Štromar i Sebastijan Pregelj. Emotivno poseban je hommage slovenskim pjesnicima Alešu Debeljaku i Tomažu Šalamunu.

Među onima koji će premijerno predstaviti knjige na Sajmu ističe se Tatjana Gromača, koja nakon duže pauze predstavlja Bolest svijeta, a premijeru novih knjiga imat će i Slađana Bukovac, Marinko Koščec, Amir Alagić, Evelina Rudan, Davor Mandić, Senko Karuza, Kristijan Novak, te Miljenko Jergović i Vladislav Bajac u Hrvatskoj.

Sajam je davno imao temu Moć žene i književno stvaranje, a ove su godine spisateljice ponovno brojčano zavladale Sajmom. Među brojnim imenima svakako treba spomenuti dolazak kontroverzne španjolske spisateljice, feministkinje i aktivistkinje Lucíe Etxebarríe i Slavenke Drakulić koja dolazi s knjigom Mileva Einstein, teorija tuge.

Jutra na Sajmu posvećena su srednjoškolcima. Za njih su posebno oblikovana dva programa, I Klasike ubijaju zar ne? i Pop lektira. Ovaj program prijedlog je Sajma kako približiti suvremene autore srednjoškolcima i predstavlja prilog raspravi o kurikularnoj reformi.

Godinama su splitski autori pod imenom Utorkaši dolazili u Pulu. Nema više Mosora, nema Zloje, nema ni Utorkaša. Ali splitski autori uvijek se nekako okupe u Puli i sami stvore svoj program. Ove godine na Sajmu su Ivica IvaniševićAnte Tomić, Boris Dežulović i Predrag Lucić.

Sajam voli ugostiti druge festivale. Prošle godine bio je to Art& Music festival, a ove LitLink. Na pulskom sajmu dogodit će se prva večer LitLinka. Kasnije, karavana kreće put Rijeke i Zagreba. Na pulskom LitLinku susrest će se Jasna Žmak, Neven Ušumović, Nenad Stipanić, Marinko Koščec, Francesca Borri, Adrian Bravi, Alessandro Salvi, Flavio Soriga, Agata Tomažič, Sebastijan Pregelj.

Detaljan program i popis svih gostiju potražite na službenoj i Facebook stranici Sajma.

Objavio/la zeljana [at] kulturpunkt.hr 10.11.2016