24. Dani hrvatskog filma | kulturpunkt

Najave Festival

<

24. Dani hrvatskog filma

Bogat natjecateljski program, edukativne radionice i izložba neobjavljenih fotografija čuvenog hrvatskog filmskog snimatelja Ivice Rajkovića obilježit će 24. DHF.

23.04.2015 - 26.04.2015 , Zagreb - Kino Europa, Zagreb - Kino Tuškanac

Orson Welles i Ivica Rajković

Natjecateljski program 24. Dana hrvatskog filma, od 23. do 26. travnja, čine 73 filma iz kratkometražne i srednjemetražne igrane, animirane, eksperimentalne, dokumentarne i namjenske kategorije. U glavnom festivalskom natjecanju moći ćete vidjeti 19 kratkometražnih igranih filmova, 11 animiranih, 8 eksperimentalnih, 15 dokumentaraca i 20 namjenskih naslova. Glavni festivalski program uključuje i 6 filmova koji će biti prikazani izvan konkurencije, u programu Fokus.

U kategoriji kratkih igranih filmova prikazat će se i filmovi Lako pokojnima Matee Šarić, Kokoška Une Gunjak, Horvatovi Arsena Oremovića, Dan Marjana Igora Jelinovića, Da je kuća dobra i vuk bi je imao Hane Jušić, Nepoznate energije, neidentificirani osjećaji Dalibora Barića, Bakina unuka Tomislava Šestana, Crne mačke Marka Turčinova, Oče, griješio sam Paule Skelin, Odlazak Ivane Marinić Kragić i Piknik Jure Pavlovića.

Među dokumentarnim filmovima bit će prikazani i Tko je Kyla? Slavice Parlov, Vrilo Ivana Sušnjare, Svemirski Ikar Željka Sarića, Jure kockar Marka Stanića i Denisa Lepura, Razred Vesne Ćudić, Riba ribi grize rep Nevena Hitreca te Statut David Lušičić. Od animiranih filmova natjecat će se, među ostalim, A i majmuni umiru Anje Šušanj, Čoban Matije Pisačića, Levitacija Marka Meštrovića, Probudi me Dee Jagić, Robotica Ivana Fodora. 

Među osam eksperimentalnih fimova prikazat će se i Dvanaest Helene Schultheis Edgeler, Kino Crvena zvijezda Silvestra Kolbasa, Ovdje smo Petra Fradelića, Rakijaški dnevnik Damira Čučića, Sektor Gorana Škofića, Spomenik Igora Grubića i Utvrda Utopija Sandre Sterle. Glavni festivalski program uključuje i šest filmova iz posebne kategorije, pet igranih i jedan animirani, koji će biti prikazani izvan konkurencije, u programu Fokus. Više potražite na službenim stranicama festivala.

Na 24. Danima u suradnji s Hrvatskim filmskim savezom, održat će se izložba dosad neobjavljenih fotografija čuvenog hrvatskog filmskog snimatelja Ivice Rajkovića. Fotografijom zabilježeni intimni trenuci iz života glumačkih i redateljskih velikana poput Orsona Wellesa, Jeanne Moreau, Relje Bašića, Franje Majetića, Mie Oremović, Mirjane Bohanec, Rade Šerbedžije i mnogih drugih premijerno će biti pokazani javnosti na izložbi fotografija Iz filmskog albuma Ivice RajkovićaBogata selekcija fotografija bit će izložena u foajeu kina Tuškanac od 21. do 26. travnja, a uključit će zanimljive trenutke uhvaćene na setovima filmova renomiranih domaćih i stranih redatelja.

Dani hrvatskog filma u suradnji sa Deskom Kreativne Europe – Uredom MEDIA organiziraju radionicu pod nazivom Kako razvijati i predstaviti projekte u početnoj fazi za međunarodno tržište čija će kulminacija biti završni Pitching forum na samom završetku festivala. Spomenutu će radionicu voditi ugledna i uspješna njemačka filmska producentica Roshanak Behesht Nedjad, članica Europske i Njemačke filmske akademije te diplomantica i mentorica najpoznatijeg europskog edukativnog programa za filmske producente EAVE - European Audiovisual Entrepreneurs. Edukativni program DHF-a uključuje i radionicu Filmske kritike, zamišljenu kao mjesto okupljanja polaznika koji će se pod palicom vrsne filmske kritičarke Višnje Vukašinović upoznavati s osnovnim načelima filmske kritike kroz teorijsku poduku i praktičnu primjenu. Najbolji rad bit će objavljen u Hrvatskom filmskom ljetopisu, a autor simbolično nagrađen.

Ulaz na sve projekcije je slobodan. Glavni festivalski program održavat će se u velikoj dvorani kina Europa, popratni u kinu Tuškanac, a edukativni programi u Dvorani Mueller i Tuškancu.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 01.04.2015