30 godina kreativnosti | kulturpunkt

Vijesti Izvedbene umjetnosti

<

30 godina kreativnosti

Bogatim programom pulsko kazalište DR. Inat slavi tri desteljeća rada. 

  • A
  • +
  • -

Kazalište Dr. INAT već tri desetljeća odgaja mlade pulske glumce, plesače, performere, svirače, scenografe, redatelje, tehničare, ali i uporno motivira kazališnu publiku. Bogatim programom četverodnevne proslave, koja će od 27. do 30. ožujka biti održana u u prostorijama kazališta u Društvenom centru Rojc, prijatelji, kao i bivši i sadašnji članovi proslavit će 30 godina djelovanja kazališta Dr. INAT.  

Kazalište Dr. INAT sredinom 1980-ih pokrenuli su mladi okupljeni oko redatelja Branka Sušca. Isprva nazvana Dramska sekcija KUD-a Mate Balota, grupa ubrzo mijenja ime u Dr. INAT kako bi u nazivu podcrtala svoju osnovnu poetičku odrednicu. Novo, eksperimentalno, prkosno, zanimljivo i živo, postat će obavezni pridjevi kojima će ovo inatljivo kazalište isticati da je drukčije od drugih. 

Tijekom godina Branko Sušac i prvi glumac kazališta Šandor Salacki neumorno rade s mladima, osiguravajući im mjesto za slobodan izraz i nesputanu kreativnost. Rad i postignuća INAT-a poznati su u Hrvatskoj ali i u svijetu, što i dokazuje tridesetak nagrada s kojima su tijekom godina ovjenčane njihove predstave. Kazalište DR. INAT jedan je od osnivača i suorganizatora Međunarodnog kazališnog festivala PUF, koji od 1994. godine na pulske ulice i kazališne daske dovodi umjetnike eksperimentalnog izraza i otpora spram tradicionalnih kazališnih formi.  

Proslava će započeti 27. ožujka premijerom predstave Iskorak dramske skupine Korak koja je na rasporedu i idući dan. Kazalište GO-GO Writers s predstavom Kud i kamo prijatelje iz DR. INAT-a i njihove goste razveselit će 29. ožujka, a nakon izvedbe nastupit će i jazz benda Jahači rumene kadulje. Cjelodnevna proslava zakazana je za subotu, 30. ožujka kada već od 11 sati ujutro možete pogledati predstavu Zaljubljeni Pipo kazališta Naranča, a u podne Bajku za prijatelja Enesa: Postanak ruže. Nakon predstava posjetitelji su pozvani na projekciju filmova Elvisa Lenića, Andree Celije i Ide Skoko. Poslijepodne možete pogledati tri performansa, MAMMA LA MANDARINA, Sub Motion, Manjadura i Hrvatska rapsodija (potonji izvode osnivači kazališta Branko Sušac i Šandor Salacki) te nastup Udruge Roma. Večer će zaključiti koncerti skupine Franko Pušac i benda Šaka puna ljubavi i mržnje. Tijekom dana bit će organizirane brojne promocije i izložbe te se posjetitelje poziva da posjete i ostale udruge koje djeluju u sklopu Društvenog centra Rojc. 

Raspored događanja dostupan je ovdje, a razgovor o povijesti kazališta Dr. INAT koji smo u sklopu projekta Abeceda nezavisne kulture vodili s Brankom Sušcem možete pročitati u našoj rubrici U fokusu

KP / Foto:  I cvrčci su utihnuli

Objavio/la petra [at] kulturpunkt.hr 21.03.2013

VEZANE VIJESTI

Kazalište kao komunikacijski kanal

Najavljen je program 18. Međunarodnog kazališnog festivala PUF u Puli.