5 do 12 | kulturpunkt

Najave Izložba

<

5 do 12

Tri mlade studentice riječke Akademije primijenjenih umjetnosti predstavljaju svoje radove.

18.01.2011 - 08.02.2011 , Zagreb - Galerija VN
  • A
  • +
  • -

Izložba Meri Files, Senke Fučkar i Davorke Tumpić otvara se 18. siječnja u 19 sati. Koncepciju projekta potpisuje Lara Badurina.

Dječja igra izrezivanja papirnatih lutkica i njima pripadajuće odjeće, polazište je rada Cut-out doll, apsolventice slikarstva Meri Files. Osjećajući pritisak nadolazećeg razdoblja „odraslosti“ koje nameće određena pravila i očekivanja  ponovno se vraća igri iz djetinjstva kroz koju suprotstavlja nametnute i priželjkivane reprezentacije sebe razotkrivajući nam pritom svakodnevne rituale prerušavanja/konstruiranja vlastitog subjekta.

Osjećanje nesklada s internaliziranim društvenim imperativima  da u određenim životnim periodima moramo biti netko, nešto i negdje razotkriva se u ambijentalnoj instalaciji Kavez misli, apsolventice slikarstva Davorke Tumpić. Ambijent se sastoji od tri rada Uhvaćeni plijen, Brzo ćeš se udati i 5 do 12, koja čine tri predmeta/nositelja njezinih rituala ispisivanja rečenica kojima provodi osobnu mantru.

Apsolventica kiparstva, Senka Fučkar predstavlja se radom  Heartbook on Facebook u okviru kojeg skuplja fotografije s motivom srca. Potaknuta brojnošću i entuzijazmom prijatelja i poznanika koji su joj se pridružili dijeleći svoje intimne fotografije u koje je na bilo koji način upisano srce, autorica  kreira otvoreni profil na Facebooku s kojeg poziva sve posjetitelje izložbe da podijele svoja srca s drugima, ostave svoje komentare i dojmove,  a sve u namjeri da ovom jednostavnom,  možda pomalo utopijskom i naivnom gestom potakne ljude na razmišljanje.

Objavio/la nikolina [at] kulturpunkt.hr 13.01.2011