500-ta izložba Lea Vukelića | kulturpunkt

Najave Izložba

<

500-ta izložba Lea Vukelića

Multimedijalni umjetnik svojim novim projektom propituje srž izložbene problematike s naglaskom na različite mogućnosti postava izložbi suvremene umjetnosti.

14.01.2011 - 04.02.2011 , Zagreb - Galerija Događanja
  • A
  • +
  • -
Iz predgovora Ivane Gabrić:
„Za razliku od klasičnog principa izlaganja gdje se umjetnik predstavlja radovima koje je odabrao i postavio kustos, ovom izložbom autor čini inverziju te postavlja stvari obrnuto, tj. iz perspektive kustosa. Time zapravo prebacuje fokus interesa s izlaganog na način izlaganja, čineći tako sam postav osnovnim konceptom cijelog rada. Ponukan idejom da se izložbe postavljaju uvijek na isti šablonizirani način koji pretpostavlja samo nekoliko mogućih varijanti s obzirom na ograničenja galerijskog prostora, autor intrigantno otvara niz pitanja koja se tiču odnosa umjetnik-kustos, ali i pitanja o značenju izložbe općenito. Pokušavši naći odgovore na svoja pitanja, autor se stavlja u ulogu kustosa i iz novog diskursa nudi rješenja na 500 crteža rapidografom na papiru i u jednoj komodi kao ready-made objektu. Na njima razvija inscenacije mogućih izgleda budućih izložbi u najrazličitijim varijantama, od tradicionalnijih, jednostavnijih rješenja prema složenijim, progresivnijim načinima, koji uključuju i postave na stropovima, podovima i uglovima galerije.“
Leo Vukelić rođen je 1972. godine u Zagrebu. Na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti studirao je slikarstvo, a kiparstvo na Kunstakademie Düsseldorf u Njemačkoj. Od 2004. je član Hrvatskog društva likovnih umjetnika, a od 2005. Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika. Jedan je od suosnivaća neprofitne umjetničke organizacije Tigar teatar. Od 2006. voditelj je Dječjeg kazališta Dubrava, kao producent realizirao je 12 profesionalnih kazališnih projekata 2008. Pokretač je projekta Noći kazališta u Hrvatskoj.
Otvorenje izložbe je u 19 sati, a do 4. veljače može se pogledati u radno vrijeme galerije: od ponedjeljka do petka između 10 i 20 sati te subotom od 10 do 13 sati.
Objavio/la nikolina [at] kulturpunkt.hr 07.01.2011