6. PSSST! | kulturpunkt

Najave Festival

<

6. PSSST!

Hrvatskoj i danskoj nijemofilmskoj baštini posvećen je središnji dio ovogodišnjeg programa Festivala nijemog filma.

08.11.2012 - 10.11.2012 , Zagreb - Centar za kulturu Trešnjevka
  • A
  • +
  • -

Šesti po redu PSSST! Festival nijemog filma, jedinstvena međunarodna filmska manifestacija u Hrvatskoj, ove godine ljubiteljima sedme umjetnosti  nudi najbogatiji program dosad. Od 8. do 10. studenoga u Centru za kulturu Trešnjevka posjetitelji će moći pogledati izvrsna filmska ostvarenja Oktavijana Miletića i nijeme klasike danske kinematografije, jedne od najvažnijih u Europi.

Prvoga dana festivala ljubitelji danskih klasika uživat će u filmovima Aste Nielsen – prve dive europskog filma. Posljednje dvije večeri posvećene su dvojici velikih danskih redatelja čiji su filmovi obilježili zrelo doba skandinavske i svjetske nijeme kinematografije, Benjaminu Christensenu i njegovu klasiku Vještice te Carlu Theodoru Dreyeru koji potpisuje hit Poštuj svoju suprugu.

Obožavatelji hrvatskih filmskih klasika moći će pogledati kratke filmove Oktavijana Miletića koji su dio drugog DVD-a u izdanju Hrvatskog državnog arhiva – Hrvatske kinoteke. Kvaliteta filmova, u kojima će moći uživati  i posjetitelji PSSST!- a, donijela je Miletiću brojne festivalske nagrade. Naime, Nocturno, njegov najslavniji kratki film, osvojio je prvu nagradu u kategoriji amaterskih filmova na venecijanskom festivalu Mostra 1936. i prvu nagradu na Prvom sveslavenskom filmskom natječaju 1935. Film Poslovi konzula Dorgena osvojio je 1933. drugu nagradu u kategoriji igranog filma na pariškom međunarodnom natječaju u čijem je žiriju bio i Louis Lumière, a Ah, bješe samo san treću nagradu na natječaju berlinskog festivala Photokino-Verlaga.

Budući da se lani revija pretvorila u pravi mali festival, ove će se godine čak 18 filmova iz 10 zemalja natjecati za nagradu Veliki Brcko koju dodjeljuje stručni ocjenjivački sud. Za zvučnu podlogu svih filmova  ove će se godine pobrinuti Vitomir Ivanjek na klaviru, američki džezist Joe Kaplowitz sa svojim sastavom The Kind Pirates te Oridano Gypsy Jazz Band.

Ulaz na sve projekcije je besplatan, a raspored programa dostupan je na stranicama festivala

Objavio/la petra [at] kulturpunkt.hr 02.11.2012