6. Silbensko kulturno ljeto | kulturpunkt

Najave Festival

<

6. Silbensko kulturno ljeto

U organizaciji udruge Mavena maleni otok Silba preko ljeta postaje izvor pregršt zanimljivog sadržaja.

10.07.2015 - 14.08.2015 , Silba - Razne lokacije

FOTO: Silba Environment Art

  • A
  • +
  • -

Ovogodišnje Silbensko kulturno ljeto otvara se umjetničkom kolonijom Garbage Epic, tijekom koje će se očistiti silbenske plaže od morem i ljudskom rukom nanesenog otpada te od njega kreirati skulpture koje će biti prikazane na izložbi. Skulpture će potom biti ponuđene na aukciji kako bi se skupila sredstva za daljnje ekološke akcije na otoku. Kao i svake godine, posebna pažnja pridaje se malim stanovnicima otoka koji, za razliku od svojih vršnjaka u gradovima, nemaju izvaninstitucionalnih kreativnih sadržaja. Ove godine bit će im na raspolaganju čak pet kreativnih radionica posvećenih suncu, te dva filma za djecu. 

I ove godine, u suradnji s Kinom Mediteran i Liburnia Film Festivalom, bit će prikazano pregršt svježih filmskih naslova u improviziranom Kinu pod zvijezdama, a festivalska događanja bit će začinjena pomnim odabirom koncerata. Ove godine u goste dolaze Dražen Franolić i Kamenko Ćulap sa zvukovima arapske lutnje i raznih udaraljki, zatim francuska ska atrakcija JOKE, zagrebački avangardni sastav Franz Kafka Ensemble, zanimljiv i poseban zbor Čipkice, a festivalska događanja zatvaraju se koncertom pulske grupe Nola.

Silbensko kulturno ljeto nastalo je 2010. godine da bi se u sezoni lokalnom stanovništvu i gostima otoka Silbe ponudio kreativni i kulturni sadržaj, te se ovaj projekt s godinama proširio na umjetničku platformu SEA Silba Environment Art, koja i van sezone organizira razne sadržaje na Silbi. Silba Environment Art zamišljena je kao umjetnički comunity servis koji organizira umjetničko – ekološke radionice, umjetničke kolonije i rezidencijalne boravke izvan ljetne sezone, festival Silbensko kulturno ljeto u sezoni, projekcije filmova, video i ostalih multimedijalnih radova tijekom cijele godine, te nudi logističku i organizacijsku pomoć svima onima koji žele doći na Silbu i na njoj stvarati umjetnost ili pomoći u različitim umjetničko – ekološkim akcijama.

Silbensko kulturno ljeto održava se od 10. srpnja do 14. kolovoza na otoku Silbi. Detaljan program možete pronaći ovdje.

Objavio/la tomislav [at] kulturpunkt.hr 07.07.2015