7. ETNOFILm | kulturpunkt

Najave Festival

<

7. ETNOFILm

Osim predstavljanja 29 filmskih ostvarenja iz svih dijelova svijeta, na festivalu će započeti novi projekt istraživanja mogućnosti novih medija i moderne tehnologije.

23.04.2015 - 25.04.2015 , Rovinj - Razne lokacije

Poljski za početnike/Pools voor beginners, Anna Witte, Josefien van Kooten

  • A
  • +
  • -

7. ETNOFILm festival održat će se od 23. do 25. travnja u Rovinju u Multimedijalnom centru i Zavičajnom muzeju Grada Rovinja. 

Od preko 120 pristiglih prijava, selektori festivala – Andrea Matošević i Bojan Mucko – ove su godine odabrali njih 29. Pri izboru filmova, autorska originalnost i konceptualna zaokruženost podjednako su im bili bitni kao i etičko, odnosno političko pozicioniranje autora/autorica. Fokus na istraživački pristup i metodološku razrađenost, a tek onda na temu, rezultirao je heterogenošću pristupa i tematike odabranih filmova - od političkih dokumentaraca do auto-etnografije i žanrovski hibridnih eksperimenata. Potonji će kroz tri dana biti prikazani u sklopu natjecateljskog dijela programa, pritom podijeljeni u 4 kategorije: filmovi profesionalnih etnologa/antropologa, filmovi studenata etnologije/antropologije, filmovi etnologa/antropologa u TV produkciji te filmovi autora koji nisu etnolozi/antropolozi. Filmove će žirirati znanstvena savjetnica na zagrebačkom Institutu za etnologiju i folkloristiku Ines Prica, producent i voditelj Liburnia Film Festivala Oliver Sertić te voditeljica World Film Festivala i istraživačkog odjela Nacionalnog muzeja Estonije Pille Runnel. Nagrade najboljim autorima prikazanih filmova i ove će godine izraditi studenti Akademije primijenjenih umjetnosti iz Rijeke. 

Osim predstavljanja 29 filmskih ostvarenja iz svih dijelova svijeta, 7. ETNOFILm bit će i mjesto začetaka novog projekta Sensory ethnography and New media arts: towards contemporary interpretations of ICH, koji Etnografski muzej Istre provodi u suradnji s beogradskim Etnografskim muzejom te organizacijom soundimageculture iz Brisela. Kroz uvodno predavanje, Laurent van Lancker upoznat će posjetitelje s ciljevima projekta. U radionicama koje su njegov ključni dio sudjelovat će studenti pet europskih sveučilišta (Slobodno sveučilište u Berlinu te Sveučilišta u Aarhusu, Ljubljani, Zagrebu i Beogradu). Cilj projekta je prezentirati mogućnosti sinergije senzorne etnografije, novih medija i modernih tehnologija u procesima bilježenja, interpretacije i prezentacije nematerijalne kulture i kulture svakodnevice. Kroz dvogodišnju seriju radionica, predavanja i terenskih istraživanja deset odabranih studenata radit će na produkciji online interaktivne mape koja će funkcionirati kao internetski arhiv te će istovremeno omogućiti i široj publici edukaciju na polju nematerijalne kulture naših prostora.

Na 7. ETNOFILmu gostovat će i David Kendall, voditelj prošlogodišnje fotografske radionice održane u sklopu festivala, inače predavač na Goldsmithu pri Sveučilištu u Londonu. Njegova radionica bila je orijentirana na kritičko sagledavanje odnosa arhitekture, turizma i svakodnevnih praksi korištenja gradskog prostora. Riječ je o prvoj fotografskoj radionici u okviru festivalskog programa kojom se htjelo skrenuti pažnju s fotografije kao reprezentacije unutar izložbenog formata, prema fotografiji u nastajanju kroz praksu i lokalni terenski rad. Odlučeno je da će se, umjesto izložbe - koja bi lako mogla estetizirati istraživanu temu - napraviti publikaciju kao rezime rezultata. Osim fotografija polaznika, objedinjeni su i tekstovi arhitekata Dafne Berce i Vjekoslava Gašparovića, voditelja radionice Davida Kendalla te koordinatorice Lee Vene. Predstavljanje publikacije, popraćeno okruglim stolom, održat će se u subotu, trećeg dana festivala.

Detaljniji program potražite na službenoj stranici festivala. 

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 10.04.2015