ABC: Alternativa kontaminiranom eteru | kulturpunkt

Audio

ABC: Alternativa kontaminiranom eteru

Autor: Radio Student

S predstavnicima domaćih community radija razgovarali smo o tome na koje sve načine ona mogu biti alternativa javnim i komercijalnim postajama.

  • A
  • +
  • -

 

Iako ne postoji jedinstveno određenje community radija, uobičajeno ga se definira radio stanicu koja nastaje u zajednici, za zajednicu i vodi je zajednica čijim se temama i problemima bavi. Uz neprofitni karakter, glavne značajke ovih postaja su visok stupanj participativnosti građana, edukativni pristup te poticanje kreativnosti lokalne zajednice, na čije potrebe direktno odgovara.  No iako su Vijeće Europe i Europski parlament istaknuli community medije kao neizostavne čimbenike društvene kohezije koji doprinose pluralizmu i različitosti, hrvatski Zakon o medijima ne prepoznaje medije zajednice, što otežava njihovo financiranje.

O tome kako se u postojećim okvirima uspostavljaju radija zajednice u Abecedi nezavisne kulture razgovarali smo s Antom Frankićem, predstavnikom prvog hrvatskog community radija KLFM, Mirjanom Radulović s pulskog Radija Rojc, te dugogodišnjom radijskom autoricom i urednicom Ljubicom Letinić koja stoji iza projekta jednodnevne postaje Radio koji je tu prije radio i Radio BAZE, nastale u suradnji s kustoskim kolektivom BLOK.

Posebnost community radija, kao što su naši sugovornici i istaknuli, upravo je u direktnom sudjelovanju zajednice u kreiranju sadržaja i programa koji se emitira. Rad na njima gotovo je isključivo volonterski, a za aktivno uključivanje novih entuzijasta u radio zajednice ključan je edukativni element, kojeg KLFM provodi kroz programe Radio na cesti i prošle godine pokrenutu Radio školu. Zašto je ova vrsta radija važna i na koji način može biti alternativa javnim i komercijalnim radijima poslušajte u novoj Abecedi, emitiranoj na Radio Studentu 14. studenog, koju je uredila i vodila Tia Špero, a realizirao Robert Salčić.

Abeceda nezavisne kulture je projekt bilježenja razvoja nezavisne kulturne scene u Hrvatskoj koji od 2009. godine provode portal Kulturpunkt.hr i Centar za dokumentiranje nezavisne kulture. Na Radio Studentu slušate istoimenu emisiju kojoj je cilj približiti aktivnosti dokumentiranja širem slušateljstvu te otvoriti problemska polja arhiviranja i historiziranja nezavisne scene. 

Objavio/la ivana [at] kulturpunkt.hr 16.11.2018