ABC: Alternativni književni klubovi | kulturpunkt

Audio

ABC: Alternativni književni klubovi

Autor: Radio Student

U prvoj ovosezonskoj Abecedi nezavisne kulture gostovale su Ivana Perica (Motor mijene), Ana Profeta (Booksa) i Maša Grdešić (Muf).

  • A
  • +
  • -

Prva Abeceda nezavisne kulture u akademskoj godini 2016/17. otvorena je temom književnih klubova ili book clubova, o čemu su Sunčana Doričić s Radio Studenta i Dunja Kučinac iz Centra za dokumentiranje nezavisne kulture razgovarale s Ivanom Pericom, voditeljicom književno-političke radionice Motor mijene, koja je krajem rujna otvorila svoju treću sezonu. U emisiji su gostovale i Ana Profeta, voditeljica Booksinog book cluba, kluba s najdužom tradicijom u Hrvatskoj, te Maša Grdešić, jedna od osnivačica virtualnog književnog kluba portala Muf. Grdešić je dala i uvid u povijesnu perspektivu književnih klubova, pritom se referirajući na knjigu teoretičarke Elizabeth Long Book clubs. U emisiji se razgovaralo o aktivističkoj i emancipacijskoj dimenziji klubova, klubovima kao točkama otpora dominantnim društvenim pozicijama te vezama između politike i književnosti.

Emisiju Abeceda nezavisne kulture, emitiranu 3. listopada 2016, realizirao je Dan Jemrić, a u programu Radio Studenta Abecedu možete slušati svaki ponedjeljak u 11.15 sati.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 03.10.2016