ABC: Arhiviranje identiteta, aktivacija znanja | kulturpunkt

Audio

ABC: Arhiviranje identiteta, aktivacija znanja

Autor: Radio Student

Dunja Kučinac i Tomislav Medak govore o community arhivima i digitalizaciji građe, knjižnici i arhivu u procesu formiranja nacionalne države, širem povezivanju organizacija i institucija.

  • A
  • +
  • -

S obzirom da smo Abecedu nezavisne kulture prije dvije godine na Radio Studentu otvorili temom Centra za dokumentiranje nezavisne kulture, community arhiva materijala proizvedenih u polju nezavisne kulture u Hrvatskoj od početka devedesetih godina do danas, u emisiji emitiranoj 6. veljače vratili smo se istoj temi, no otišli smo i korak dalje. Zanimalo nas je jesu li community arhivi u Hrvatskoj napokon postali prepoznatljiv pojam, ako već ne i praksa. 

U studiju su gostovali voditeljica Centra za dokumentiranje nezavisne kulture Dunja Kučinac i Tomislav Medak, bibliotekar amater Multimedijalnog instututa. Knjižnicu Ranko Helebrant Kuće ljudskih prava predstavila je Tina Đaković, a Arhiv Srba u Hrvatskoj Igor Drvendžija, a u emisiji smo koristili izjave Tamare Štefanac, povjesničarke umjetnosti, komparatistkinje književnosti i arhivistice, te Nikole Mokrovića, istraživača i arhivista u Documenti - Centru za suočavanje s prošlošću, koje su nam dali povodom iste teme prije dvije godine.

Iako je digitalizacija arhiva tek jedan aspekt arhivskog rada, on je neizmjerno bitan jer tek se digitalizacijom, dakle procesom pretvaranja analognog signala - teksta, audio i video zapisa - u digitalni oblik, povećava dostupnost materijala. U kontekstu community arhiva, arhiva kao mjesta sabiranja znanja zajednica koje su najčešće isključene iz institucionalnog, akademskog ili medijskog polja te koje pokreću same zajednice i izvaninstitucionalni akteri, pitanje digitalizacije i dostupnosti arhiva neizmjerno je važno. Osim o community arhivima i digitalizaciji građe, u emisiji smo razgovarali i o razlici između arhiviranja građe u institucijama te u organizacijama civilnog društva, o knjižnici i arhivu u procesu formiranja nacionalne države i nacionalnog identiteta, specifičnim arhivima Arkzina, Otpisane, Praxis i Znaci.net

Posljednjih godina organizacije civilnog društva u Hrvatskoj itekako prepoznaju potrebu za očuvanjem organizacijskog sjećanja i sistematiziranjem znanja, no ta potreba nije prepoznata ni u pravno-institucionalnom okviru arhivske djelatnosti niti u pravno-institucionalnom okviru razvoja civilnog društva. Dunja Kučinac i Tomislav Medak govorili su o mogućnostima promjene tog stanja te načinima djelovanja u cilju šireg povezivanja organizacija civilnog društva i institucija.

Abeceda nezavisne kulture je projekt bilježenja razvoja nezavisne kulturne scene u Hrvatskoj koji od 2009. godine provode portal Kulturpunkt.hr i Centar za dokumentiranje nezavisne kulture. Tako već više od dvije godine na Radio Studentu slušate istoimenu emisiju kojoj je cilj približiti aktivnosti dokumentiranja širem slušateljstvu te otvoriti problemska polja arhiviranja i historiziranja nezavisne scene. U ponešto izmjenjenom obliku i s novom ekipom možete nas slušati svaki drugi ponedjeljak ujutro na 100,5. 

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 06.02.2017