ABC: Bežični misterij | kulturpunkt

Audio

ABC: Bežični misterij

Uoči posljednje ovogodišnje izvedbe predstave Hoerspiel, Andreja Pančur i Anja Stević ugostile su Pavlicu Bajsić Brazzoduro i Antu Perkovića.

  • A
  • +
  • -

Hoerspiel u literarnom prijevodu označava igru slušanja, a odnosi se na radio drame kao dramatizirane akustične produkcije priča u kojima su raspoređeni zvukovi i glazba koji tvore predstavu. Ona se razlikuje od čistog čitanja ili filma. Radio drame izvorno su razvijene za radijski medij i emitirane na samim počecima njegova razvoja. Označavaju izvorni oblik umjetnosti kojeg je iznjedrio upravo radio. Riječ je nezavisnom književnom žanru koji se može usporediti s romanom ili dramom. Prijelaz tih oblika u zvučnu formu je umjetnost koja varira kroz različite medije i izrazito je fluidna.

Hoerspiel: mala igra za slušanje (i gledanje) projekt je Pavlice Bajsić Brazzoduro koja ga je u suradnji s Multimedijalnom kolibom pokrenula 2013. godine. Od tada se izvodi više puta godišnje.  Riječ je o predstavi koja govori o samim počecima radija, kada su se radio-drame emitirale uživo iz studija, s glumcima, glazbenicima i majstorima koji su rekonstruirali šumove i atmosferu. Osim kao jedinstvena kazališna priča o radiju samom, Hoerspiel evocira i duh Zagreba iz vremena između dva svjetska rata, ali i kasnije. 

Predstava Hoerspiel nazdravit će "rođenju djetešca bežičnoga - radija" u Kuli Lotrščak u srijedu, 30. prosinca, u 17 sati te u subotu, 2. siječnja, u 15, 19.30 i 21.30 sati. Rezervacije su obavezne jer je broj mjesta ograničen, a ulaznice možete rezervirati putem adrese elektroničke pošte ili Facebook eventa.

Emisiju Abeceda nezavisne kulture, emitiranu 28. prosinca na Radio Studentu, uredile su i vodile Andreja Pančur i Anja Stević.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 28.12.2015