ABC: Dajte nam prostor za mlade dok smo još mladi | kulturpunkt

Audio

ABC: Dajte nam prostor za mlade dok smo još mladi

Autor: Radio Student

Krajem 1970-ih Požežani slove kao "strašni punkeri", a kako požeška nezavisna scena izgleda danas pokušali su nam ocrtati Filip Sertić i Antonio Karača.

  • A
  • +
  • -

Kada govorimo o glazbenoj sceni, Grad Požega je već krajem 1970-ih postao, kako mnogi glazbenici i sudionici scene tvrde, jedan od najvažnijih gradova Jugoslavije. Već u tom periodu postojalo je stotinjak bendova, a požeški punkeri, između ostaloga, postaju popularni kao jedni od pionira punk mode, prepoznatljivi po bedževima, kožnim jaknama i irokezama. 

Upravo zbog geografskog položaja i prometne povezanosti, Požega je bila usputna točka mnogih novovalnih bendova na relaciji Zagreb-Beograd. Iako u to vrijeme nije bilo adekvatnog koncertnog prostora, bendovi su rado dolazili i u većini slučajeva svirali besplatno po školskim dvorištima, stanovima i sličnim prostorima. Upravo u Požegi prve koncerte održavaju bendovi poput Azre ili Ekatarine Velike, a sve zahvaljujući dobrim vezama i poznanstvima. 

U tom se povijesnom narativu posebno ističe Željko Hiršman zvan Glista, jedan od članova benda Rukopotezno povlačilo, koji je bio glavni dobavljač ploča, kazeta, gostujućih bendova, a tijekom 1980-ih i jedan od začetnika kultnog Slavonsko-požeškog omladinskog kluba, poznatijeg kao SPOK.

Abeceda nezavisne kulture emitirana 20. veljače bila je posvećena požeškoj alternativnoj i nezavisnoj sceni, s naglaskom na glazbu, fanzine i vizualne umjetnosti. Požeški skladatelj, producent i dizajner zvuka Filip Sertić te dizajner Antonio Karača govorili su o bendovima koji su bili aktualni tijekom proteklih tridesetak godina, SPOK-u, općenito prostorima za mlade, nepostojanju podrške Grada, ali i velikoj podršci same scene, pokušajima skvotiranja, festivalima i udrugama koje su ih organizirale, te situaciji u Požegi danas.

Emisiju je Ema Pavlović koncipirala na temelju emisije Požeški vremeplov Filipa Sertića, emitiranu na Radiju Vallis Aurea, koja je u šest epizoda detaljno dočarala požešku alternativnu scenu.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 20.02.2017