ABC: Dokumentarni vez | kulturpunkt

Audio

ABC: Dokumentarni vez

Umjetnica i aktivistica Vahida Ramujkić govori o inovativno-tradicionalnoj tehnici dokumentarnog veza te iskustvu planiranja i provođenja kolektivnih akcija s raznorodnom grupom ljudi.

  • A
  • +
  • -

Izložba Dan za danom, koja okuplja umjetničke pozicije kojima je zajedničko kontinuirano zanimanje za problematiku rada, osobito umjetničkog rada, i njegovog odnosa prema publici, lokalnim zajednicama i institucijama umjetnosti, otvorena je u Galeriji Nova 5. ožujka. Naslov izložbe aluzija je na uporan, postepen i često mukotrpan proces umjetničke proizvodnje, ali i na "nevidljivi" rad koji se odnosi na pokušaje reinstitucionalizacije postojećih stanja.

Uz radove BADco.-a i Mladena Stilinovića, izložena je i zidna tapiserija Rat dugmića (2015.) Vahide Ramujkić i Dejana Došljaka u formi dokumentarnog veza, nastala za treće izdanje Bijenala suvremene umjetnosti u Konjicu 2015. Rat dugmića je case-study kompleksne institucionalno-administrativne panorame ovog bijenala koje se odvija u prostoru atomskog skloništa čija je zahtjevna gradnja trajala od 1958. do 1979., a 2011. ono postaje umjetnički prostor koji putem institucije bijenala povezuje simboličnu vrijednost vojnog objekta kao kulturne baštine hladnoratovske politike te akumulira nove vrijednosti kroz kulturne događaje i rastuću kolekciju umjetničkih radova. 

Radionica dokumentarnog veza: planiranje kolektivne akcije Vahide Ramujkić održana je 3. ožujka u Galeriji Nova, a s autoricom je za Abecedu nezavisne kulture Radio Studenta o tehnici i metodama dokumentarnog veza u umjetničkom i aktivističkom smislu, iskustvu planiranja i provođenja kolektivnih akcija s raznorodnom grupom ljudi te formiranju timova od pojedinaca s različitim motivacijama i interesima, razgovarala Sunčana Doričić. Ramujkić djeluje i u okviru kolektiva Učitelj neznalica i njegovi komiteti te je članica Saveza antifašista Srbije, pa smo s njom razgovarali o taktičkim arhivima i njihovoj aktivaciji te (anti)fašizmu danas. 

Vahida Ramujkić, umjetnica i aktivistica, rođena je 1973. godine u Beogradu. Završila je Fakultet likovnih umetnosti u Beogradu. Od 1998. do 2007. boravila je u Barceloni gdje je osnovala kolektiv Rotor koji svoja istraživanja koncipira na granici umjetnosti, aktivizma i socijalnih studija. Autorica je, suradnica i pokretačica brojnih projekata i inicijativa kao što su Istorije u raspravi, Dokumentarni vez, Mikrokulture, Krpež, te autorica knjiga Šengen bez muke, Oluja, povratak kući i druge strašne priče za decu, Uvezivanje.

Emisija Abeceda nezavisne kulture emitirana je 7. ožujka.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 07.03.2016