ABC: Društvena mreža stvarnog svijeta | kulturpunkt

Audio

ABC: Društvena mreža stvarnog svijeta

Autor: Radio Student

Ususret otvorenju izložbe Retrovizor: fanzini u Hrvatskoj, u emisiji Abeceda nezavisne kulture o fanzinskoj sceni nekad i danas govorili su Tonći Kožul i Ena Jurov.

  • A
  • +
  • -

Kada smo prije gotovo četiri godine na Radio Studentu pokrenuli emisiju Abeceda nezavisne kulture, jedna od prvih tema kojima smo se bavili bio je fenomen fanzina kao jedne od okosnica onog što danas zovemo nezavisnom kulturnom scenom. Od početka devedesetih, a posebno sredinom desetljeća, fanzini su bili ključni komunikacijski alat supkulturnog polja, glavni izvor informacija i značajan prostor diskusije koji je oblikovao tadašnju scenu. S novim tisućljećem komunikacija se preselila u virtualno područje, koje je u dobroj mjeri "progutalo" ono što je u spomenutoj emisiji Marko Strpić nazvao društvenom mrežom stvarnog svijeta. 

O tome kako danas izgledaju fanzini, koliko se po tematskom okviru razlikuju od onih iz devedesetih i postoji li uopće scena koja bi generirala njihovu produkciju, u emisiji Abeceda nezavisne kulture emitiranoj 13. lipnja govorili su Tonći Kožul, fanzinaš i dugogodišnji autor Fanatika, rubrike s recenzijama fanzina u kultnom časopisu Nomad i Ena Jurov, fanzinašica, ilustratorica, stripašica i dizajnerica mlađe generacije. Enini prvi, klasični punk fanzini nastali su prije petnaest godina, dok se u novijim radovima,Teškom litu nastalom u suradnji s Nikolom Lakićem i nenaslovljenom, rozom fanzinu okreće umjetničkoj formi i osobnijim temama. Kožul primjećuje kako su domenom osobnih fanzina i u vremenu bujanja produkcije premoćno dominirale žene, dok je danas čitava fanzinska scena svedena na nekoliko ljudi koji se još povremeno izražavaju u ovom mediju. 

Kako bismo se svi skupa prisjetili značaja fanzina za razvoj nezavisne umjetnosti i kulture, Centar za dokumentiranje nezavisne kulture u sklopu programa Booksa u parku organizira izložbu Retrovizor: fanzini u Hrvatskoj koja se otvara u petak, 15. lipnja. Izložbu su pripremili volonteri Centra, koji su uz pomoć Dejana Dragosavca Rute izradili vlastiti fanzin, kojem je cilj dati doprinos dokumentiranju, ali i oživljavanju scene. Emisiju nastalu s istim ciljem uredile su i vodile Dunja Kučinac i Ivana Pejić, a realizirao ju je Vid Vince.

Dođite na otvorenje izložbe i prateći razgovor te pokupite svoj primjerak najnovijeg fanzina u gradu! 

Abeceda nezavisne kulture je projekt bilježenja razvoja nezavisne kulturne scene u Hrvatskoj koji od 2009. godine provode portal Kulturpunkt.hr i Centar za dokumentiranje nezavisne kulture. Na Radio Studentu slušate istoimenu emisiju kojoj je cilj približiti aktivnosti dokumentiranja širem slušateljstvu te otvoriti problemska polja arhiviranja i historiziranja nezavisne scene.

Objavio/la ivana [at] kulturpunkt.hr 14.06.2018